Ensor en andere werken gestolen uit Museum Van Buuren

In het Van Buuren Museum in Ukkel zijn maandagnacht een tiental kostbare kunstwerken gestolen, waaronder een schilderij van James Ensor. Dat heeft conservator Isabelle Anspach gemeld. "We betreuren het verlies van verscheidene werken met een grote historische waarde", zegt Anspach.

De dieven forceerden een vensterdeur om het gebouw binnen te geraken. "Alle alarmsystemen gingen af, maar ze (de dieven) waren bijzonder snel, alles werd op twee minuten tijd gedaan", legt Anspach uit. "We hebben onze alarmsystemen nog versterkt en voortaan houdt een nachtwaker toezicht." De politie onderzoekt de zaak.

De dieven zouden onder meer een kleine Ensor op paneel ter waarde van 200.000 euro gestolen hebben en een werk van de Nederlandse schilder Kees van Dongen, dat een vervangwaarde van 1,2 miljoen euro heeft. Ook een Brueghel de Jonge en een Adriaan Brouwer zijn verdwenen. De totale waarde van de buit wordt geschat op 1,5 miljoen euro. De bekendste werken hebben ze laten hangen.

Het lijkt erop dat ze zeer gericht te werk gegaan zijn. Volgens kunstkenner Janpiet Callens, die gisteren de hele namiddag in het museum was, is er zeker een verkenning voorafgegaan aan de inbraak. Volgens hem zijn de schilderijen onverkoopbaar. "Het is onbegrijpelijk dat mensen zich nog altijd bezighouden met kunstdiefstallen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Het kan zijn dat de daders in opdracht werken van een verzamelaar of losgeld gaan eisen."

"Het onderzoek naar de daders is volop aan de gang", laat het parket weten. Voorlopig is er nog niemand aangehouden. Het museum was vandaag gewoon open voor het publiek.

Van Buuren Museum

De Nederlandse bankier-mecenas David van Buuren kocht in 1928 de villa in Ukkel. De binnenhuisdecoratie vormt een uniek art-decogeheel. Het echtpaar heeft de villa omgebouwd tot een "levend museum".

Zeldzaam meubilair, tapijten, glasramen, beeldhouwwerken en schilderijen bevinden zich nog steeds op hun oorspronkelijke plaats. Op vraag van Alice van Buuren werd het privé-huis in 1975 een museum.

De collectie van het museum omvat 5 eeuwen schilderkunst, waaronder Vlaamse en Italiaanse meesters van de 15e tot de 19e eeuw. Er hangen werken van onder anderen Van Gogh, Permeke, Rik Wouters. Van Buuren was de enige mecenas van Gustaaf van de Woestijne. Van hem hangen er 32 schilderijen in de villa.

Het museum kwam onlangs in de media met de volledig vernieuwde tuin (zie bekijk en foto in tekst).

Meest gelezen