Puffen, zweten en blazen

Grote delen van Europa en de Verenigde Staten kreunen onder de hitte. Op veel plaatsen klimt het kwik makkelijk boven de 30 graden. Voor ons land is het nog even wachten op een echte hittegolf.

In Groot-Brittannië zijn volgens wetenschappers naar schatting 700 mensen omgekomen door de hitte. Dat meldt de Britse krant The Times. Het land kreunt al een tijdje onder een hittegolf nu het er vandaag voor de zesde dag op rij warmer is dan 30 graden.

Ook aan de andere kant van de oceaan is het puffen en zweten geblazen. In New York stijgt het kwik tot 35 graden. In Death Valley in Californië piekt de temperatuur vandaag zelfs op 48 graden Celsius. Enkele dagen geleden werd in die hitte zelfs nog een marathon gelopen (zie foto onder). Dichter bij huis is het onder meer ook in Duitsland erg warm.

In ons land blijft een hittegolf vooralsnog uit. Voor we van een hittegolf kunnen spreken moet de temperatuur gedurende 5 dagen minstens 25 graden hoog zijn, waarvan minstens 3 dagen warmer dan 30 graden. Mogelijk worden die criteria volgende week wel gehaald op sommige plaatsen in Limburg en in de Kempen.

2013 Getty Images
AP2013