Bewondering voor "Flupke", de "noodzakelijke koning"

Ook buiten de landsgrenzen werd de troonswisseling gevolgd. Een aantal Nederlandse kranten lijkt verrast te zijn over wat zij het enthousiaste onthaal van koning Filip noemen en zien hierin het begin van een nieuw Belgisch elan. Ook in andere buitenlandse media was er aandacht voor het nieuwe koningspaar.

VRT-correspondente Sabine Vandeputte dook vanmorgen bij het ontbijt in de Nederlandse kranten en ontdekte enkele opvallende berichten.

De Telegraaf schenkt de meeste aandacht aan de troonswisseling met veel foto's van de grootste emoties. Binnenin ook een gedetailleerd verslag van een warm volksfeest met de geur van wafels en frietjes. Op de voorpagina: de handkus van Filip aan Mathilde.

Ook Trouw kiest voor deze foto. Binnenin merkt de krant op dat de politieke verlamming bij de zuiderburen lijkt te hebben plaatsgemaakt voor heuse besluitvaardigheid.

Opvallende titel bij het Algemeen Dagblad: "Vive le roi, klinkt het dan toch". De krant ziet echter duidelijke verschillen tussen het Nederlandse feest van eind april en het Belgische van gisteren. In België was het toch minder uitgelaten en veel kaler, luidt de vaststelling. Ook NRC Next zag geen carnaval zoals in eigen land. De moederkrant NRC Handelsblad had het gisteren al over dat verschil in populariteit.

De origineelste titel in de Nederlandse pers gaat naar De Volkskrant: "Flupke oogst bewondering op knalfuif van koningsgezinden". De nieuwe koning verbaasde vriend en vijand, stelde de krant vast. Maar dat is geen garantie voor de toekomst, klink het, want de tegenstanders bleven simpelweg thuis.

"Meer een noodzakelijke dan een gewenste koning"

Ook in andere buitenlandse media wordt er aandacht besteed aan de nieuwe Belgische koning en koningin. Sommige kranten, zoas El País in Spanje en de Süddeutsche Zeitung, hebben een foto van het nieuwe koningspaar op de voorpagina gezet.

Ook gisteren werd er buiten de landsgrenzen al over de troonswisseling bericht. Vooral het politieke aspect van de gebeurtenissen hield hen bezig.

Zo vroeg de Franse krant Le Monde zich af of koning Filip in staat zal zijn om de toekomst van het land, "waarvan de eenheid zo kwetsbaar is", te verzekeren. De publieke opinie lijkt Filip het voordeel van de twijfel te geven, maar aan beide zijden van de taalgrens heerst er ook scepticisme, stelt de krant vast. Volgens Le Monde zal Filip meer dan een gewenste koning een noodzakelijke koning zijn.

De Britse krant The Telegraph noemt de troonsafstand van Albert II een "vergiftigd geschenk" voor koning Filip, zeker in het zicht van de verkiezingen van 2014. De redactie van de krant zag ook meer Belgische vlaggen in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen.

De beperkte aanwezigheid van de N-VA en de afwezigheid van Vlaams Belang bij de eedaflegging van Filip vielen dan weer de Britse krant The Guardian en de Italiaanse krant La Repubblica op.

De Spaanse krant El País had het dan weer over de vele schandalen van de laatste tijd, zoals de stichting van koningin Fabiola en de affaire-Boël. Koning Filip wacht dan weer de uitdaging om aan te tonen dat hij bekwaam genoeg is om het land te leiden in crisissituaties zoals in 2010 en 2011 toen de formatie aansleepte.

Volgens een andere Spaanse krant, El Mundo, is Filip "een van de meest controversiële vorsten uit de Belgische geschiedenis". De krant vergelijkt ook de kosten van het feest in ons land en bij onze noorderburen: 600.000 euro in België, 11 miljoen euro in Nederland.

lees ook