De luchtkwaliteit is "slecht tot zeer slecht"

Door de hitte is de luchtkwaliteit vandaag slecht. In het hele land worden er hoge ozonwaarden opgetekend. Ook voor morgen wordt een slechte luchtkwaliteit verwacht, maar vanaf woensdag zou de situatie verbeteren. Mensen met gevoelige luchtwegen wordt aangeraden om zware inspanningen te vermijden in open lucht.

Door de felle zon en het gebrek aan wind, is de luchtkwaliteit erg pover. De ozonwaarden zijn hoog, en wellicht wordt straks de waarschuwingsdrempel overschreden. Die ligt tussen 180 en 240 microgram per kubieke meter. Voor meer informatie over de luchtkwaliteit kunt u surfen naar de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

IRCEL geeft voor vandaag en morgen code rood, wat een slechte luchtkwaliteit betekent (8 op een schaal van 10). De code geldt zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië. In het centrum en het noorden van het land kan de Europese waarschuwingsdrempel voor ozon worden overschreden. Morgen wordt voor Brussel zelfs de code "zeer slecht" aangekondigd, met nog meer overschrijdingen van de Europese waarschuwingsdrempel, al is de kans klein dat de waarde van 240 microgram wordt overschreden.

Vanaf morgenavond kan het weer veranderen. Er komt onweer en de luchtkwaliteit kan opnieuw verbeteren. Voorlopig worden zware fysieke inspanningen afgeraden, zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen.