Een goeie Gentsche Fieste - Frank Beke

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
BELGA/WAEM

Gent ziet er niet uit. Tenten, kramen, containers schots en scheef door elkaar. Het stinkt naar verschaald bier, ranzig braadvet en pis. De straten en pleinen liggen bezaaid met blikjes en plastic bekers. Flarden muziek, zware bassen belagen je oren van alle kanten. Het lawaai is gewoon niet te harden.

Dat is het beeld dat veel mensen van de Gentse Feesten hebben. Hoewel het stadsbestuur en de organisatoren van de pleinevenementen al jaren heel hard hun best doen om die overlast te beperken, kan je niet ontkennen dat het beeld dat ik daarnet schetste, voor een stuk klopt.

Maar ik krijg de kriebels, meer nog “de seskens” zoals we in Gent zeggen, als ik al die mopperaars en “neuten“ bezig hoor. Zelf woon ik aan het Sint-Baafsplein. Dus volop in de feestenzone. Bovendien hou ik helemaal niet van wat men als muziek op dat plein brengt. Geritmeerd lawaai, vind ik dat doorgaans. Veel mensen vragen me hoe ik dat tiendaags feestgedruis uithou.

Niets belet me Gent gedurende die tien dagen te verlaten. En toch doe ik dat niet. Voor geen geld. En ik ben echt niet de enige. Veel mensen plannen hun reis of vakantie zo dat ze zeker thuis zijn tijdens die dagen. Want de Gentse Feesten zijn echt genieten. Genieten van het weerzien van vrienden, genieten ook van een pint, een “dreupel”, een pak friet, een ijsje. Vooral hou ik ervan een eigen keuze te kunnen maken uit het ongelooflijk groot aantal optredens. In ontelbare zalen en zaaltjes, in kerken ook, op ieder plein is er altijd wel iets te doen.

Een fantastische kermis

En er is voor elk wat wils. Zelf ga ik naar de meest diverse dingen, liefst naar optredens waartoe ik in de rest van het jaar niet kom. Er zijn uitstekende concerten en zelfs een kameropera. Er is het volkstoneel en populair cabaret, politieke satire en comedy ook. Het straattheater en marionettenspelers verrassen me telkens opnieuw. Er zijn conferences, gegidste wandelingen en boottochten. De debatten van Eric Goeman zijn fenomenaal. Jeugdig talent kan zich diverse schouwburgen uitleven. Heerlijk. En natuurlijk zijn er nog tal van activiteiten waar een man op leeftijd niet meer komt, zoals Boomtown en Ten days off.

Het doet me pijn aan het hart als ik constateer dat De Gentse Feesten amper als stadsfestival worden beschouwd, dat men niet ziet of wil zien wat de culturele waarde ervan is. Dat men ook wel eens vergeet dat het voor zeer groot deel om gratis activiteiten gaat. Het weze zo. Ook al zijn de Gentse Feesten de jongste decennia uitgegroeid tot een massagebeurtenis, ze zijn voor mij wat ze eigenlijk altijd al zijn geweest: een fantastische kermis, met stoeten, markten, en een bal op de Kouter. We nodigen thuis vrienden uit. Iemand haalt een accordeon boven en heel het café gaat aan het zingen. Aan de borrelkramen verbroederen mensen van alle slag. Gouverneur en Burgemeester lopen zot te doen achter een knotsgekke fanfare. Of heel het college van burgemeester en schepenen treedt op in een café-chantant en zingt er niet altijd de properste liedjes.

Niet doelloos

Een kermis is maar een feest als ze gemoedelijk is, bruist van spontaneïteit. Dus als ik aan niet- Gentenaren een raad mag geven: bezoek de Gentse Feesten met een open blik. Je zult door de tienduizenden feestvierders als vanzelf worden opgenomen. Maar bereid je toch ook een beetje voor. Loop niet zo maar doelloos door de straten te dwalen. Om te genieten van de voorstellingen die je aanspreken, moet je er tijdig bijzijn. En zonder enige planning lukt dat niet.

Hoe dan ook, ik wens u een goeie Gentsche Fieste. U zult het merken: wij Gentenaren zeggen dat in het enkelvoud. Het gaat wel om tien dagen, maar voor ons is het een enkel feest dat begint op zaterdag en eindigt op maandag, de dag van de lege portemonnees. En dan blazen we uit. Gent valt in een soort zomerslaap waaruit het pas met de Patersholfeesten ontwaakt.

(De auteur is oud-burgemeester van Gent.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.