Een koninklijke droom - Jan Becaus

Zelden een gelukkiger mens gezien als koning Flip, gisteravond op het balkon van zijn paleis. Hij straalde gewoon en hij had daar alle reden toe.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Mateloos

Hij had het roer van papa overgenomen op een rimpelloze zee, zonder een onvertogen woord van de bemanning. Dit was de dag waarop hij al zo lang gewacht had, dit was ZIJN dag en niemand had hem stuk gemaakt. Zijn tevredenheid was zo mateloos, dat hij ze wilde uitschreeuwen van op het balkon. En hij zou gehoord worden, niet alleen op het Paleizenplein, maar ook in het Warandepark en via de media tot in de uithoeken van zijn rijk. Om de spanning erin te houden, werd er een beetje gedraald. Tien uur werd vijf over tien, werd tenslotte kwart over.

Fris en moeiteloos

In de studio's van de televisie werden journalisten stilaan wanhopig. Maar toen zwaaiden de balkondeuren eindelijk open en verscheen het koninklijk paar. Koningin Mathilde had een frisse blauwwitte jurk aangetrokken en Filip had zijn generaalsuniform geruild voor een pak.

Hij trok zijn vrouwtje dicht tegen zich aan en knuffelde en zoende haar uit liefde en ook wel een beetje om het volk ter wille te zijn, want tijdens een balkonscene moet er nu eenmaal gezoend worden. Beiden genoten zichtbaar van het moment en ook het volk beneden smaakte elke zoen alsof hij van de koning zelf kwam. Golven van applaus rolden tegen de gevel van het paleis en hulden de nieuwe vorst en zijn gemalin in een wasem van volkse genegenheid. Nadat het applaus een beetje was weggeëbd, nam koning Filip het woord. Hij dankte zijn onderdanen voor een geslaagde dag, moeiteloos wisselend tussen de twee landstalen.

Middelpuntvliedend

De woorden welden niet spontaan op, want dat mag niet uit de mond van een grondwettelijk monarch. De door de premier gezegende tekst stond op een spiekbriefje dat achter de balustrade verborgen bleef. Maar niemand beneden of in de huiskamer die daar aanstoot aan nam. Het was een fijne en beleefde geste van de nieuwe vorst, dat hij zijn onderdanen op deze wijze bedankte.

Met een daverend Leve België, vive la Belgique werd de balkonscene afgesloten. Koning Filip en koningin Mathilde zwaaiden nog even en gingen binnen in het paleis, omringd door een paar gorilla's die al die tijd aan het oog onttrokken waren geweest, maar niettemin zeer aanwezig.

Die nacht droomde de nieuwe vorst dat hij het tij gekeerd had. Hij had de middelpuntvliedende krachten in het land tot stilstand gebracht. Vanaf nu zou hij de basis leggen voor een duurzaam Belgisch nationalisme gebaseerd op Eenheid in Verscheidenheid

(De auteur is VRT-journalist en kenner van het koningshuis.)