EU zet militaire tak Hezbollah op lijst terreurorganisaties

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben vandaag beslist om de militaire tak van de Libanese organisatie Hezbollah op de lijst met terreurorganisaties te zetten. Ze oordeelden dat Hezbollah betrokken is bij aanslagen op Europees grondgebied. Een aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije vorig jaar wordt toegeschreven aan Hezbollah.

Door de beslissing van de EU-ministers worden de tegoeden van de leden van de organisatie bevroren. De EU zal hen ook geen visa meer verstrekken. Die sancties moeten de actieradius van Hezbollah beknotten.

Hezbollah heeft een grote aanhang onder de sjiitische meerderheid in Libanon. Israël vraagt al lang om de organisatie als een terroristische groepering te beschouwen. De VS plaatste Hezbollah al in de jaren 90 op de terreurlijst, maar heel wat Europese landen wilden lange tijd niet zover gaan.

De aanslag vorig jaar in Bulgarije, waarbij zeven doden (onder wie vijf Israëliërs) vielen, deed de meningen kantelen. Ook de steun die Hezbollah zou verlenen aan het regime van Assad in Syrië zou een rol spelen, maar daarover zei de EU vandaag niets.