Filip meteen aan de slag op eerste werkdag

Een dag na het grote feest mag de nieuwe koning Filip vandaag meteen aan de slag op zijn eerste echte werkdag. Op zijn agenda stond onder meer een gesprek met premier Elio Di Rupo (PS) en ontmoetingen met de federale regering, de ministers van de gewestregeringen en de voorzitters van de regionale parlementen.

Koning Albert had elke maandag een gesprek met de premier en zo zal het ook met de nieuwe koning zijn. Om 11 uur kwam premier Di Rupo op audiëntie bij koning Filip. Di Rupo bood er volgens de traditie het ontslag van zijn regering aan, omdat die bij de vorige koning de eed had afgelegd. Koning Filip weigerde dat eveneens volgens de traditie.

Het ging om een symbolische daad, "uit eerbied voor de monarchie", klonk het eind vorige week in de entourage van de premier. Ook in 1993, toen Albert zijn overleden broer Boudewijn opvolgde, werd het ontslag van de regering aangeboden en geweigerd.

De wekelijkse audiënties van de premier bij de nieuwe koning vinden overigens in het koninklijk paleis aan het Warandepark plaats. Koning Albert ontving de premier elke maandag in het kasteel van Laken, maar Filip knoopt weer aan met een traditie die onder koning Boudewijn bestond.

Wat er verder besproken werd tussen de premier en de koning is niet bekend. Dat behoort tot het zogenoemde colloque singulier. Na het gesprek met de premier heeft de nieuwe koning tijdens een korte receptie op het paleis kennisgemaakt met de ministers van de federale regering.

"Het was een korte ontmoeting met mensen die hij natuurlijk al goed kent. De koning was zeer geïnteresseerd. Het was ontspannen, maar toch diepgaand", zegt minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). "Een ontspannen en zelfzekere prins (sic), zoals hij zich gisteren getoond heeft" vindt minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD). "Meer ontspannen dan de regering in ieder geval, want wij hebben deze week toch nog een aantal dossiers liggen."

Vanmiddag ontving koning Filip de ministers van de deelstaatregeringen, de voorzitters van de deelstaatparlementen, de hoogste verantwoordelijken van de rechterlijke macht en van het Rekenhof.

Van de Vlaamse regering was maar een beperkte delegatie van drie ministers aanwezig: minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie Freya Vandenbossche (SP.A) en minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Philippe Muyters (N-VA). Ook Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) was naar de receptie gekomen.

Koning Filip nam uitgebreid de tijd voor een onderhoud met Vlaams minister-president Kris Peeters.

Koningin Mathilde nodigt Ketnetkijkertjes uit

Ook koningin Mathilde kreeg bezoek in het paleis. Mathilde had - heel uitzonderlijk - tien jonge kijkertjes van Ketnet uitgenodigd voor een babbel. De kinderen brachten een doos met tekeningen mee die de jongerenzender van de VRT had ingezameld bij de kijkers.

"We hadden gevraagd aan de Ketnetters om zo veel mogelijk gelukwensen en tekeningen op te sturen naar Ketnet en die wilden we dan afgeven", legt Ketnetwrapper Sien Wynants uit aan de redactie van het jongerenmagazine Karrewiet. "En opeens mochten we echt op audiëntie bij de koningin. Superspannend."

De kinderen waren onder de indruk van de nieuwe koningin. "Ze was heel lief en aangenaam. Volgens mijn verdient ze het wel om koningin te zijn. Ze gaat dat heel goed doen", zei de jonge Achraf achteraf.

lees ook