Groot-Brittannië verwelkomt een nieuwe prins

In het Londense Saint Mary-ziekenhuis is Kate, de echtgenote van prins William bevallen van een zoon. Dat heeft het Paleis bevestigd. Al weken keek zowat de hele Britse natie uit naar de geboorte. Het kind is de 3e in lijn voor de troon.

De jongen is vanmiddag geboren om 16.24 uur plaatselijke tijd (17.24 uur onze tijd). "Hare koninklijke Hoogheid en haar kind stellen het goed en zullen de nacht doorbrengen in het ziekenhuis", luidt een officiële mededeling van het Paleis.

Intussen is een bode vanuit het ziekenhuis aangekomen aan Buckingham Palace om daar de Queen zelf op de hoogte te brengen van de blijde gebeurtenis. Volgens het Britse protocol wordt de Queen zelf eerst ingelicht, net als de koninklijke familie. Het grote publiek wordt ingelicht door middel van een klein bericht dat wordt uitgehangen op een houten ezel aan de voorkant van Buckingham Palace, achter het traliewerk. Dat is intussen ook al gebeurd.

In afwachting daarvan stonden honderden mensen te wachten aan het hek van het Koninklijk Paleis..

De pasgeborene weegt 3,8 kilogram en is de derde in lijn om koningin Elizabeth op te volgen, na zijn grootvader Charles en zijn vader William. Een naam heeft de nieuwe prins nog niet, en het kan nog dagen duren voor die wordt bekendgemaakt. De Britten moest een week wachten voor ze de naam van William te weten kwamen, voor Charles moesten ze nog een maand geduld hebben.

De eerste foto's van de nieuwe royal krijgt u wellicht te zien als moeder en kind het ziekenhuis verlaten. De wachtenden aan het ziekenhuis moesten het voorlopig stellen met een luide mededeling van belleman Tony Appleton, die met luide stem het grote nieuws van de blijde geboorte bekendmaakte

Als alles normaal verloopt, zal het kind ooit koning zijn van Groot-Brittannië, maar ook van 15 andere landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Canada en ook hoofd van de anglicaanse kerk.

"Royal baby boy"

Het nieuws van de blijde geboorte raakte pas uren later bekend. "Royal baby boy", bloklettert de website van de Britse openbare omroep BBC.

Voor Londenaars die het nieuws zouden hebben gemist, was er de toren van British Telecom in de Britse hoofdstad. Die toonde een grote lichtreclame met de melding "It's a boy!"

Meest gelezen