Groot-Brittannië wacht op een koninklijke baby

Het Britse koningshuis heeft laten weten dat Kate, de vrouw van prins William, is opgenomen in het Londense Saint Mary-ziekenhuis voor de geboorte van hun eerste kindje. De Britse bevolking kijkt al lang reikhalzend uit naar de geboorte van de baby. Maar tot nu toe is er nog altijd geen nieuws van een koninklijke baby.

Kate zal bevallen in de privé-afdeling "Lindo Wing" van het ziekenhuis, de plaats waar prinses Diana destijds beviel van William en zijn jongere broer Harry. De medische ploeg staat onder leiding van gynaecoloog Marcus Setchell.

Het eerste kindje van William en Kate, die trouwden in 2011, wordt de derde in lijn voor de Britse troonsopvolging, na prins Charles en William zelf. Het jongetje of meisje wordt dus ooit de Britse koning of koningin.

De Britten kijken al lang reikhalzend uit naar de geboorte. Er ontstond de voorbije weken zelfs een heuse baby-gekte. In de buurt van het Saint Mary-ziekenhuis, in Paddington in het westen van Londen, hebben al dagenlang koningsfans postgevat, getooid in de kleuren van de Britse Union Jack. Anderen hielden het bescheidener qua outfit, maar gingen wel voor het ziekenhuis postvatten met een paraplu tegen de zon (foto's). Ook in Groot-Brittannië regeerde de voorbije dagen immers een loden hitte. De baby-gekte vertaalde zich ook bij de gokkantoren, waar mensen geld konden inzetten op de naam van de nieuwe koninklijke spruit.

Er is maar één bron

Wanneer en van wie krijgen we te horen dat de baby geboren is, en welke bronnen kunnen we vertrouwen? Het antwoord is eenvoudig: er is maar één officiële bron: Buckingham Palace zelf. Volgens het Britse protocol wordt de Queen zelf eerst ingelicht, net als de koninklijke familie. Het grote publiek wordt ingelicht door middel van een klein bericht dat wordt uitgehangen op een houten ezel aan de voorkant van Buckingham Palace, achter het traliewerk.

Op hetzelfde moment zal de officiële account van het koningshuis het nieuws ook aankondigen op nieuwe media zoals Twitter en Facebook. Volgens de Britse omroep BBC echter zal er geen officiële tweet komen omdat William en Kate zouden opteren voor de traditionele manier van bekendmaken.

Na de bevalling zal een bode zich spoeden naar het paleis met het heuglijke nieuws, zodat het zo snel mogelijk publiek kan worden gemaakt. Van het ziekenhuis naar het paleis is het normaal gezien zo'n 15 minuten.

AP2013