Kwart miljoen bezoekers op 1e weekend Gentse Feesten

De tropische temperaturen van afgelopen weekend hebben de Gentse Feesten geen windeieren gelegd. Het eerste weekend van de feesten klokte af op een kwart miljoen bezoekers. Omdat het zo warm is, wordt vandaag een tweede waterbar geplaatst, waar bezoekers gratis drinkwater kunnen krijgen.

Naast de bar aan het Belfort komt er een tweede waterbar in het Zuidpark, de locatie van de "Gentse Feesten for kids". "We hebben organisatoren van kinderspektakels gevraagd om voldoende water te voorzien", aldus feestenburgemeester Peeters. "We roepen ouders ook op daar extra aandacht aan te besteden."

Door de hitte noteerden de hulpdiensten ook iets meer interventies. Het Rode Kruis verzorgde zondag 143 mensen, en de spoeddiensten verzorgden er 27. 12 mensen zijn met een ziekenwagen afgevoerd.

De Gentse Feesten lokten zondag 100.000 bezoekers. Het vuurwerk trok 's avonds 27.000 kijklustigen, een kwart meer dan vorig jaar. De pendeltram tussen Flanders Expo en de Korenmarkt vervoerde ruim 25.000 bezoekers, en de feestbussen 's nachts 2.100. In beide gevallen is dat 35 procent meer dan vorig jaar.

Incidentloos eerste weekend

Ernstige incidenten waren er tot nog toe niet. Een feestvierder die tegen het commissariaat in de Ridderstraat aan het plassen was, kreeg van de agenten in het gebouw een GAS-boete. In de Ottogracht werd zondagnamiddag een stripteaseuse opgepakt, die zonder vergunning op straat aan de slag was. Omdat ze op het commissariaat niet van ophouden wist, werd de vrouw tijdelijk opgesloten.

Op het Emile Braunplein is een 34-jarige cannabisdealer uit Terneuzen opgepakt. En een witte duif die tijdens het vuurwerk geraakt was door een vuurpijl werd door de duikers van de brandweer gered. Het dier is voor verzorging opgenomen in het Vogelopvangcentrum in Merelbeke.