Mausoleum van Khalid ibn al-Walid verwoest in Syrië

In de Syrische stad Homs is het eeuwenoude mausoleum van de Arabische veldheer Khalid ibn al-Walid (592-642) verwoest tijdens gevechten. Dat zal een schok van verontwaardiging door de Arabische wereld jagen.

Het nieuws werd vanochtend bekendgemaakt door het Syrische Observatorium voor Mensenrechten en er circuleren nu video's en foto's over de verwoesting op het internet.

Volgens het observatorium werden de moskee en het mausoleum grotendeels kapotgeschoten door de troepen van president Bashar al-Assad terwijl die probeerden om de oude stad van Homs te heroveren op de rebellen. Of het om een opzettelijke vernieling gaat, is niet duidelijk, maar veel soennieten vereren Khalid ibn al-Walid als een van de grote Arabische veroveraars uit de geschiedenis.

Het is niet de eerste keer dat het rijke Syrische erfgoed het slachtoffer wordt van de burgeroorlog. Eerder is ook de oude soek van Aleppo -de mooiste van de wereld volgens velen- in vlammen opgegaan en liep ook de moskee van de Ummayyaden-kaliefen in Aleppo grote schade op. 

"Het zwaard van de islam"

Khalid ibn al-Walid (592-642) was de belangrijkste legerleider van het jonge Arabische rijk onder de profeet Mohammed en zijn twee opvolgers, de kaliefen Abu Bakr en Omar. Alhoewel hij eerst met succes tegen Mohammed vocht, bekeerde hij zich en werd hij de speerpunt van diens veroveringen. Hij kreeg de bijnaam "'Sayf al-Islam" of "Sayfullah" (zwaard van de islam of zwaard van God). 

Tussen 630 en 639 veroverde hij Syrië op het Byzantijnse rijk en Irak op dat van de Perzische Sassaniden. Hij maakte daarbij gebruik van de lokale Arabische bevolking die de zware belastingen door die twee rijken beu was. Nadien werd hij door de kalief Omar ontslagen. Rond zijn graftombe werd in de 11e eeuw de huidige moskee gebouwd.

Khalid ibn al-Walid wordt door de Arabieren vaak vergeleken met Alexander de Grote of met Napoleon.