Nieuwe koning en koningin sieren voorpagina's

De dag na de historische troonswisseling staan de kranten uiteraard vol met nieuws over de nieuwe koning en koningin. De meeste kranten hebben ook voor een foto van Filip en Mathilde gekozen op hun voorpagina. Slechts hier en daar duikt het gezicht van koning Albert op. Verschillende kranten besteden ook aandacht aan die andere "hoofdrolspeler": het modehuis Natan.

Na een historische dag als gisteren is een blik op de kranten van de dag erna altijd de moeite waard. Geen enkele Vlaamse of Waalse krant denkt er uiteraard aan iets anders dan het nieuws over de troonswisseling op hun voorpagina te zetten.

Alle kranten pakken uit met een grote foto op de voorpagina. Bijna alle kranten kozen voor het gezicht van de toekomst: Filip en Mathilde, al dan niet in een innige omhelzing. Slechts twee kranten, De Morgen en Metro, brengen de machtsoverdracht zelf in beeld, met een foto van de oude koning Albert II en de nieuwe koning Filip.

Beide kranten pikten er de foto van de omhelzing tussen vader en zoon uit, vlak na de toespraak van koning Albert en voor hij zijn handtekening onder de Akte van Troonsafstand zette. De Morgen doet het in sober zwart-wit, Metro kiest voor kleur.

De troonswisseling beheerst ook in grote mate de binnenkant van de kranten. Alle redacties hebben zich gisteren ingezet om een vijftiental pagina's vol te schrijven over de aftredende vorst Albert en de nieuwe bewoners van het koninklijk paleis Filip en Mathilde. De Morgen houdt het bij een zestal pagina's.

Alle belichten ze het verleden van de timide prins en kijken ze vooruit naar zijn koningschap. Ook de nieuwe koningin Mathilde krijgt ruim de aandacht. En een terugblik op de regeerperiode van Albert II duikt ook hier en daar op.

Niet alleen de krantenredacties hebben zich overigens op de troonswisseling gestort, ook de adverteerders hebben hun best gedaan om hun campagnes een koninklijk tintje mee te geven. De ene al meer geslaagd dan de andere.

Modekoning Edouard Vermeulen

Tot slot is er in verschillende kranten ook plaats voor die andere "hoofdrolspeler" gisteren: Edouard Vermeulen en het modehuis Natan. Het Laatste Nieuws rekende uit dat het Belgische modehuis in totaal zeven outfits leverde voor de troonswisseling.

De kersverse koningin Mathilde droeg drie verschillende jurken van Natan. Ze hield het naar verluidt bewust sober om haar man Filip niet te veel te overschaduwen. Ook haar schoonmoeder koningin Paola klopte bij het modehuis aan, net als prinses Claire. Prinses Astrid was de vreemde eend in de bijt. Zij koos voor Chanel.

Maar de echte sterretjes waren de dochtertjes van Filip en Mathilde. Zij mochten schitteren in felrode jurkjes, ook weer van Natan. De prinsesjes mochten hun jurk overigens zelf schetsen.

lees ook