Noorwegen herdenkt slachtoffers Breivik

In de Noorse hoofdstad Oslo is een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van Anders Behring Breivik. De Noorse eerste minister Jens Stoltenberg legde een bloemenkrans neer in het regeringskwartier, de wijk waar Breivik het eerst toesloeg. De bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya kostten twee jaar geleden aan 77 mensen het leven.

De Noorse eerste minister Jens Stoltenberg (foto) legde een bloemenkrans neer in de regeringswijk in Oslo, de plek waar Breivik de eerste van zijn twee aanslagen pleegde.

In een korte toespraak aan het regeringsgebouw dat twee jaar geleden het doelwit was, maande Stoltenberg de burgers aan om de eenheid te bewaren en de waarden van de Noorse maatschappij trouw te blijven.

"We mogen nooit onze waarden opgegeven, die op 22 juli waren aangevallen: mensheid, diversiteit, solidariteit en een open gemeenschap", klonk het. "Zij zijn ons sterkste wapen en onze sterkste verdediging tegen geweld en terreur. Noorwegen moet een open democratie zijn, waarin iedereen zonder vrees kan leven."

De rechtse extremist Breivik kreeg 21 jaar cel voor de bomaanslagen in Oslo en de schietpartij op het eiland Utøya, op een politiek jeugdkamp. Daar kwamen 69 mensen om het leven. Het ging om de ernstigste gewelddaden in Noorwegen sinds de Tweede Wereldoorlog. De 34-jarige Breivik zei dat hij de regerende Noorse Arbeiderspartij wou straffen, omdat die er niet in slaagde de toestroom van islamitische migranten te beperken en het multiculturalisme in te perken.