Opluchting na einde politieke crisis in Portugal

In Portugal zal de centrumrechtse regering van premier Pedro Passos Coelho gewoon voortregeren. De beurs van Lissabon reageert met forse winst.

President Anibal Cavaco Silva heeft dan toch het licht op groen gezet voor een herstart van de huidige centrumrechtse coalitieregering van premier Pedro Passos Coelho. Eerder had Cavaco Silva gevraagd om een regering van nationale eenheid te vormen met de socialisten die in de oppositie zitten, maar de gesprekken liepen op niets uit.

Daardoor werd gevreesd voor nieuwe verkiezingen die mogelijk het door de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) geëiste besparingsbeleid op de helling zouden zetten.

Dat is dus niet het geval en dus kan de huidige, lichtjes herschikte regering van Passos Coelho gewoon voortwerken.Omdat hij over een meerderheid in het parlement beschikt, bleef die optie open. Er zijn in Portugal geen nationale verkiezingen voor 2015.

Het land heeft in mei 2011 een  hulpplan van 78 miljard euro gekregen van de EU en het IMF. In ruil moet er echter fors bespaard en geprivatiseerd worden. Probleem is dat Portugal een erg agrarisch land is gebleven en weinig competitief is. Het land zit al jaren in een diepe recessie en die wordt verergerd door de besparingen.

Normaal zou Portugal volgen jaar opnieuw moeten kunnen lenen op de kapitaalmarkt, maar daarover bestaan er nog heel wat twijfels. Als dat niet zo is, zou er mogelijk een nieuw hulpplan moeten komen.