Slechte cijfers Mobistar doen aandeel kelderen, maar "geen sociaal plan"

Het telecombedrijf Mobistar krijgt zware klappen op de beurs van Brussel. Het aandeel opende vanmorgen met een verlies van 26 procent. Mobistar had kort daarvoor bekendgemaakt dat het de aandeelhouders dit jaar geen dividend zal uitbetalen. De halfjaarcijfers en de financiële perspectieven voor dit jaar zijn lager dan verwacht.

De beslissing van Mobistar om geen dividend uit te betalen, komt er na de tegenvallende winstcijfers. Volgens de telecomoperator zijn de slechte cijfers het gevolg van de dalende prijzen voor mobiel bellen. Dit jaar zou de omzet van Mobistar met zowat 12% terugvallen.

De bekendmaking had meteen zijn weerklank op de beurs van Brussel. Het aandeel opende vanmorgen met een verlies van 26%. Vanavond sloot Mobistar met een verlies van 30,8%.

Het verlies van Mobistar heeft ook een invloed op het aandeel van Belgacom. Dat kreeg een tik van 6%.

"Geen grote ontslagronde"

Volgens CEO Jean Marc Harion zullen de slechte financiële cijfers van het bedrijf geen grote gevolgen hebben op de tewerkstelling. "Er komt geen sociaal plan", aldus Harion op een persconferentie. 

Ook Werner de Laet, de vorige financiële directeur van het telecombedrijf, verwacht geen grote ontslagronde. "Het bedrijf is immers al een programma aan het uitvoeren om kosten te besparen. Daardoor zal het aantal werknemers van het telecombedrijf nog verder dalen, maar een grote ontslagronde zit er niet aan te komen."

Momenteel telt Mobistar 1.616 werknemers. Het is voor 53% in handen van France Télécom, de overige aandelen worden verhandeld op de beurs. Vorig jaar bedroeg de winst nog 208 miljoen euro. Nochtans is de koers al een tijdje in verval. Medio 2011 werd het aandeel nog verhandeld voor 55 euro, momenteel is dat 11 euro. 

Mobistar genoot bekendheid onder beleggers voor haar hoog dividendrendement. Dat lijkt nu verleden tijd en als reactie deden ze vandaag hun aandelen massaal van de hand.