Tientallen doden bij aanslagen in Irak

Bij aanslagen tegen twee verschillende gevangenissen in de buurt van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vannacht zeker 41 doden gevallen. De slachtoffers zijn gedetineerden en soldaten en politiemannen die instonden voor de bewaking van de gevangenissen. De aanslagen waren bedoeld om gevangenen te bevrijden, 500 gevangenen konden ontsnappen.

Een van de gevangenissen was die van Taji, op zo'n 20 kilometer ten noorden van Bagdad. De aanval daar begon met de explosie van enkele bommen en het afschieten van mortiervuur. Daarop volgde twee zelfmoordaanslagen tegen de hoofdingang en die ontlokten op hun beurt een urenlang vuurgevecht. De aanval tegen de beruchte gevangenis van Abu Graib, ten westen van Bagdad, volgde een gelijkaardig scenario.

In totaal kwamen 21 gevangenen om, 25 anderen raakten gewond. Ook 20 agenten, soldaten en cipiers lieten het leven tijdens de tien uur durende belegeringen. Volgens de overheid zijn daarbij ook een 500-tal gevangenen ontsnapt. In beide gevangenissen zaten duizenden gevangenen, waaronder nogal wat opstandelingen en leden van de Iraakse tak van al Qaeda die straffen uitzitten voor terroristische aanslagen.

De aanslagen zijn tekenend voor de dalende veiligheid in Irak. Het geweld neemt er de laatste weken opnieuw schrikwekkende proporties aan. Bij een aanslag tegen een militair konvooi in de buurt van Mosul zijn vanmorgen nog eens 12 soldaten omgekomen. Bij aanslagen in de nacht van zaterdag op zondag vielen ook al zeker 65 doden.