Tientallen doden bij aardbeving in noordwesten China

De Chinese provincie Gansu is opgeschrikt door een zware aardbeving. Er zijn tientallen doden en honderden gewonden. De aardbeving gebeurde om 7.45 uur plaatselijke tijd en had een kracht van 6,6. Er werden naschokken opgemeten met een kracht tot 5,6.

De getroffen regio is een bergachtig landbouwgebied en naar Chinese normen niet zo dicht bevolkt, hoewel in de regio toch enkele miljoenen mensen wonen. De plaatselijke autoriteiten maken melding van 73 doden, maar dat aantal kan nog worden bijgesteld.

Acht plaatselijke dorpen werden zwaar beschadigd door de beving en de daarop volgende grondverzakkingen. De elektriciteit viel uit, en het telefoon- en internetverkeer raakte verstoord.

Het Rode Kruis stuurde al kleding en tenten voor de slachtoffers. "Veel mensen raakten gewonden toen hun huis instortte", zeggen plaatselijke artsen. Er zouden zowat 300 mensen ernstige verwondingen hebben opgelopen. Verschillende lichtgewonden boden zich spontaan aan bij de lokale ziekenhuizen (foto).