5 meter lange staart van dino gevonden in Mexico

Paleontologen hebben in Mexico de complete staart van een dinosaurus gevonden. De staart is zo'n vijf meter lang en telt vijftig wervels. Naast de staart werden ook de heupen van de dinosaurus ontdekt.

De onderzoekers van het INAH, Instituto Nacional de Antropologia e Historia, en van de UNAM, Universidad Nacional Autonoma de Mexico deden de ontdekking in de woestijn van Coahuila, waar al eerder fossiele resten gevonden zijn.

Het is de eerste keer dat in Mexico een complete staart van een dinosaurus gevonden wordt, zegt het INAH, en ook in andere delen van de wereld zijn dergelijke vondsten eerder zeldzaam. De beenderen liggen nog op hun plaats, zodat de geleerden kunnen vaststellen welke plaats het kraakbeenweefsel innam. Dat is belangrijk om de biomechanische werking van de staart te ontdekken.

Uit de staart kunnen de geleerden afleiden dat het om een lid van de hadrosauridae gaat, een eendensnavel-dinosaurus. Waarschijnlijk behoorde hij tot de ondersoort Lambesaurinae, maar om juist te zeggen om welke soort het gaat, zouden de paleontologen meer beenderen moeten vinden.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

(Foto: INAH)

(Foto: INAH)

(Foto: INAH)