"De Britse natie en het Gemenebest vieren mee"

De geboorte van de zoon van de Britse prins William en prinses Catherine ontlokt bij verschillende vooraanstaande politici in binnen- en buitenland vreugdevolle reacties. "In het hele land en het Gemenebest vieren mensen met het koninklijke paar mee", zegt premier David Cameron. Ook de Amerikaanse president Barack Obama stuurt zijn gelukwensen.

"Prachtig nieuws uit het ziekenhuis", laat premier Cameron in een eerste reactie weten. "Ik ben er zeker van dat overal in het land en het Gemenebest mensen met het koninklijke paar meevieren en hen geluk wensen." 

"Dit is een belangrijk moment voor onze natie, maar bovenal is het dat voor een warm en liefdevol koppel dat een gloednieuwe baby verwelkomt."

Cameron blikt ook even terug. "De voorbije jaren waren opmerkelijk voor onze koninklijke familie. We hadden een koninklijk huwelijk dat de harten van het volk veroverde, het buitengewone diamanten jubileum van de koningin en nu deze koninklijke geboorte."

"Veel geluk bij de start van hun reis als ouders"

Leider van de belangrijkste oppositiepartij Labour Ed Miliband stuurt "vele gelukwensen naar de hertog en hertogin van Cambridge". "Ik wens hen en hun zoon alle geluk en een goede gezondheid."

De Schotse premier Alex Salmond is er zeker van dat ook in Schotland veel mensen door het dolle heen zijn met de geboorte van de prins. Een zelfde geluid is te horen bij zijn Welshe collega Carwyn Jones. "Ik wil de hertog en de hertogin veel geluk wensen bij de start van hun reis als ouders."

De Londense burgemeester Boris Johnson houdt het kort. "Felicitaties voor de hertog en hertogin van Cambridge met hun kind."

"Mazzeltov voor de hertog en hertogin van Cambridge"

Ook religieuze leiders reageren verheugd. De aartsbisschop van Canterbury Justin Welby laat weten dat hij "opgetogen" is. "Samen met miljoenen mensen hier en in de rest van de wereld, deel ik de vreugde van de ouders op dit speciale moment. Moge god deze familie met liefde, gezondheid en geluk zegenen."

"Mazzeltov voor de hertog en hertogin van Cambridge", zegt rabbi lord Sacks. "We wensen hem een goede gezondheid en vreugde nu ze ouders zijn geworden."

"Dit is een dag van grote vreugde"

Elders in het Gemenebest regent het ook felicitaties. "Ik denk dat alle Australiërs de royal bub en zijn ouders vanuit het diepste van hun hart het beste toewensen", zegt de Australische premier Kevin Rudd. "Dit is een dag van grote vreugde."

De Canadese premier Stephen Harper kijkt al vooruit. "De intrede van het nieuwste lid van de koninklijke familie en toekomstige soeverein van Canada, is gezien de warme en speciale relatie die we met de koninklijke familie onderhouden een langverwacht moment voor de Canadezen.", zegt hij. 

De Amerikaanse president Barack Obama reageert ten slotte ook met blijdschap. "Michelle en ikzelf scheppen er genoegen in de hertog en hertogin van Cambridge te feliciteren met de geboorte van hun eerste kind. Het komt de wereld binnen op een veelbelovend en kansrijk moment voor onze beide naties."