"Kinderen naar Afghanistan sturen is schending kinderrechten"

De Belgische regering doet er goed aan geen uitgewezen Afghaanse kinderen naar hun land van herkomst terug te sturen. Dat zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens in De Standaard en in MO*. "Ons buikgevoel zegt ons toch allemaal dat het daar niet veilig is", stelt hij. Volgens Adriaenssens bestaat een verband tussen het repatriëren van kinderen en terrorisme.

"Kinderen die hier school lopen, Nederlands spreken en al iets van het Westen hebben overgenomen, krijgen automatisch problemen als ze naar Afghanistan terugkeren", zegt Adriaenssens.

"Ze zijn al kwetsbaar omdat ze zijn moeten vluchten. Door hen terug te sturen, raken ze nog meer in hun ontwikkeling beschadigd." Vooral voor meisjes is dat gevaar groot omdat ze in Afghanistan niet mogen studeren.

"Kinderen naar een open conflict terugsturen moeten we daarom eigenlijk als een schending van de mensen- en kinderrechten beschouwen", meent de kinderpsychiater.

Adriaenssens maakt de vergelijking met het misbruik in de kerk en in internaten. "Daarover zijn we makkelijk verbolgen. Maar we moeten dat ook durven zijn over wat vandaag met kinderen gebeurt die naar Afghanistan worden teruggestuurd."

Volgens Adriaenssens moet het niet-terugsturen van kinderen worden gezien als een onderdeel van de strijd tegen terrorisme. "Nu leveren we slechte en getraumatiseerde ambassadeurs af voor ons land. Ze zullen België enkel herinneren als het land dat hen brutaal heeft buitengezet. We hebben de mond vol van de strijd tegen terrorisme, maar we moeten preventief handelen."

Meest gelezen