"Rwanda steunt Congolese rebellen nog altijd"

De Congolese rebellenbeweging M23 krijgt nog altijd steun vanuit buurland Rwanda. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport over het recente oorlogsgeweld in Oost-Congo.
© Phil Moore

"Inwoners van Oost-Congo en gedeserteerde rebellen hebben ons de recente gebeurtenissen in de regio beschreven en bevestigen dat de M23-rebellen hulp uit Rwanda hebben gekregen", schrijft Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie heeft een honderdtal getuigenissen verzameld.

Het rapport van HRW heeft het over troepenbewegingen van Rwandese militairen richting Congolese grens en het bevoorraden van de M23-rebellen met onder meer munitie en levensmiddelen. Daarnaast zouden ook nog altijd kindsoldaten worden gerekruteerd.

De steun van Rwanda aan M23 gaat onverminderd door, stelt HRW, ondanks de overgave van oud-rebellenleider Bosco Ntaganda, die berecht zal worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. "Door die steun kan een gewapende groep overleven die verantwoordelijk is voor tal van oorlogsmisdaden, verkrachtingen en zware misdaden", zegt Daniel Bekele van Human Rights Watch.

Eind februari hadden elf betrokken partijen, waaronder Oeganda en Rwanda, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba een vredesakkoord ondertekend, waarbij ze beloofden om niet langer rebellenbewegingen in Oost-Congo te steunen.

M23 is sinds mei 2012 actief in de Congolese provincie Noord-Kivu en bestaat hoofdzakelijk uit Tutsi-strijders die zijn gedeserteerd uit het Congolese regeringsleger.

Scherpe taal uit Washington

De Verenigde Staten roepen Rwanda intussen op alle steun aan M23 onmiddellijk stop te zetten. "We roepen Rwanda op onmiddellijk alle steun aan M23 stop te zetten en alle militairen onmiddellijk terug te trekken", zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Of Washington het ook heeft over president Paul Kagame, is niet echt duidelijk. "Ik had het niet over Kagame persoonlijk", zegt de woordvoerder.

Hoe dan ook is de scherpe taal van Washington aan het adres van Kigali opmerkelijk, want Rwanda is een bondgenoot van de VS.