"The broken circle breakdown" finalist Europese LUX Prijs

"The broken circle breakdown" van Felix van Groeningen is een van de drie finalisten voor de LUX Prijs van het Europees Parlement. De film zal in november in alle Europese lidstaten vertoond worden. Daarvoor wordt de film dan ook ondertiteld in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

Met de LUX prijs belicht het parlement Europese films met een maatschappelijk relevant onderwerp. De uitreiking vindt plaats in Straatsburg in december. Van de winnende film wordt een aangepaste versie voor kijkers met een visuele en/of auditieve beperking aangemaakt. Elke lidstaat krijgt daarnaast ook een 35mm-kopij van de film.

Eerder winnaars waren onder meer  "Les neiges du Kilimandjaro", "Die Fremde", "Auf der anderen Seite" en "Le silence de Lorna" van de gebroeders Dardenne.

Begin juli werd al bekendgemaakt dat de film van Van Groeningen deel uitmaakte van de officiële selectie van tien Europese films. In "The broken circle breakdown" vertolken Veerle Baetens en Johan Heldenbergh een koppel dat geconfronteerd wordt met een doodzieke dochter.

De langspeelfilm ging onlangs nog aan de haal met drie prijzen tijdens het Portugese filmfestival Festroia en werd intussen al aan meer dan 20 landen verkocht.