"Transacties passen binnen de budgettering"

Dexia-topman Karel De Boeck relativeert de verliezen die de restbank mogelijk zal lijden als de Amerikaanse stad Detroit failliet gaat. Volgens De Boeck liggen de verliezen volledig in lijn met het plan om de restbank geordend te laten uitdoven. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) geeft toe dat Dexia eerder over de verliezen had moeten communiceren, maar ook hij relativeert de cijfers.

De restbank Dexia houdt ermee rekening dat een stuk van de lening die aan Detroit werd verstrekt, niet zal worden terugbetaald als de stad ook effectief failliet gaat.

Die verliezen kunnen tot 110 miljoen euro euro oplopen. Dexia-topman Karel De Boeck benadrukt evenwel dat die verliezen al in de boeken zijn ingeschreven. Bovendien hoopt de bank nog meer geld te recupereren.

"We hebben dit conservatief geprovisioneerd", zegt hij, "en hopelijk zelfs te veel. Dat is wat de markt vandaag vraagt."

Volgens het ontmantelingsplan dat Dexia met de Europese Commissie is overeengekomen, mag de bank per kwartaal 50 miljoen euro verliezen optekenen. Volgens De Boeck wordt dat bedrag bij een faillissement van Detroit niet overschreven en is er dus geen reden tot paniek.

"Ik vind het natuurlijk spijtig dat we op Detroit geld verliezen", gaat hij verder. "Maar deze transacties kaderen binnen de budgettering. Paniekreacties zijn niet nodig."

De Boeck voegt eraan toe dat Dexia nog steeds op schema zit om zonder nieuwe kapitaalinjectie te overleven. Dat laatste kon hij evenwel niet uitsluiten.

"Discussie over het geslacht der engelen"

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) geeft toe dat Dexia eerder over deze verliezen had moeten communiceren, maar tegelijk relativeert ook hij de cijfers.

"We moeten een onderscheid maken tussen de beurstechnische communicatie en de politieke communicatie", zegt hij. "Beurstechnisch heeft meneer De Boeck een punt. Het bijkomend provisioneren van 59 miljoen dollar heeft geen materiële impact op de beurskoers. Dexia moest hierover dus niet per se communiceren."

"In ons land ligt Dexia natuurlijk erg gevoelig. Dat is begrijpelijk want we hebben veel waarborgen uitstaan ten gunste van Dexia. Daarom heb ik beslist om toch over de bijkomende provisie te communiceren. Dat was aangewezen."

Geens houdt evenwel vol dat de verliezen al in de boeken staan ingeschreven. "Dit dreigt een discussie over het geslacht der engelen te worden."