EU-alarmdrempel voor ozon overschreden in Brussel

In tegenstelling tot de verwachtingen werd vandaag dan toch niet de warmste dag van het jaar. Alleen in Brussel werd de EU-alarmdrempel even overschreden. Gisteren is in Aarschot de Europese alarmdrempel overschreden.

In Brussel is vandaag 246 microgram ozon per kubieke meter gemeten. In Aarschot werd gisteren nog 259 microgram ozon per kubieke meter lucht gemeten, dat is meer dan de Europese alarmdrempelwaarde van 240 microgram per kubieke meter. De Europese waarschuwingsdrempel ligt zelfs al op 180 microgram.

Door een combinatie van de broeierige hitte, weinig wind en luchtvervuiling door onder meer uitlaatgassen, was ook vandaag gevreesd voor te hoge ozonwaarden. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) raadde dan ook iedereen aan om buiten geen al te zware inspanningen te leveren. Uiteindelijk bleek vandaag net iets minder warm dan was verwacht.

Ook elders in Europa hoge ozonwaarden

Niet alleen in België worden hoge ozonwaarden gemeten, ook elders in Europa is de luchtkwaliteit niet denderend. Dat blijkt uit onderstaande foto die Ircel op Twitter publiceerde. België kleurt daarop wel opvallend rood.