Geen naam zonder zegen van de koningin

In tegenstelling tot andere ouders, kunnen prins William en prinses Catherine hun pasgeboren zoon niet zomaar een naam geven. Omdat het een troonopvolger betreft, kan dat pas nadat koning Elizabeth II haar zegen heeft gegeven. Het is overigens net geen 120 jaar geleden dat een regerende Britse vorst een achterkleinkind dat later de troon zal erven kan ontmoeten.

Nu het geslacht, de geboortedatum en het geboortegewicht van de baby van prins William en prinses Catherine bekend zijn, concentreert het gespeculeer zich nu volop op de naam die het kind zal krijgen.

In tegenstelling tot "normale" ouders, kunnen de hertog en hertogin van Cambridge die niet zomaar zelf bepalen. Hun zoon is immers een toekomstige troonopvolger. Daarom zal koningin Elizabeth II eerst haar zegen geven over de naamkeuze van William en Catherine. Pas dan wordt de naam definitief aan hun zoon toegewezen.

Wachten op de naam

Wanneer ook de buitenwereld van de naam op de hoogte zal worden gebracht, is koffiedik kijken. Mogelijk duurt het nog dagen of zelfs weken. Toen kroonprins Charles in 1948 werd geboren, werd zijn naam pas een maand later bekendgemaakt. In het geval van William in 1982 duurde het een week. De traditie wil dat ook deze baby alles samen 4 voornamen krijgt.

Mogelijk krijgt de buitenwereld vandaag al een eerste blik op de nieuwe baby. Verwacht wordt dat prinses Catherine in de loop van de dag het ziekenhuis al zal verlaten.

Vader prins William neemt de komende 2 weken vaderschapsverlof. Als piloot bij de Britse luchtmacht zal hij hiervoor 136,78 pond per week ontvangen.

Tijdens de bevalling week William geen moment van de zijde van zijn echtgenote. Dat was vroeger wel eens anders. Toen koningin Elizabeth II kroonprins Charles ter wereld bracht, was haar echtgenoot prins Philip bezig met... het spelen van een partijtje squash.

Koningin Victoria

De koningin was gisteren de eerste die het nieuws van de geboorte van de nieuwe prins op de hoogte werd gesteld. Prins William belde haar daartoe vanuit het Saint Mary ziekenhuis op via een beveiligde lijn. 31 jaar geleden was het zijn vader prins Charles die vanop dezelfde plek hetzelfde deed want ook prins William werd in het Saint Mary ziekenhuis geboren.

Voor Elizabeth II is het haar 3e achterkleinkind en 1e achterkleinzoon. De laatste keer dat een regerende Britse vorst een achterkleinkind dat later de troon zal erven kon ontmoeten, dateert van 1894. Koningin Victoria kon toen haar achterkleinzoon die later koning Edward VIII zou worden in de armen sluiten.

#RoyalBaby

De geboorte van de nieuwe baby was ook op de sociale media groot nieuws. Vlak na de aankondiging werden per minuut tot 25.300 tweets over de nieuwe prins de wereld in gestuurd.

Sinds prinses Catherine in het ziekenhuis werd opgenomen om te bevallen, is de hashtag #RoyalBaby al meer dan 900.000 keer gebruikt.

De tweet waarmee het secretariaat van prins William de geboorte wereldkundig maakte, is intussen al ruim 15.000 keer gedeeld.

Horoscoop

Astrologen weten dat de zoon van William en Catherine in het teken van de kreeft is geboren. Bijna was dat anders: een half uur na de geboorte stond de zon al in het teken van de leeuw.

De royalisten in de landen die samen het Gemenebest uitmaken, zal het worst wezen. Overal ter wereld hebben ze spontaan de geboorte van wat voor sommigen ook hun toekomstige soeverein is, gevierd.

In Nieuw-Zeeland hebben koningsfans een lichtshow georganiseerd waarbij 40 gebouwen blauw oplichtten om de koninklijke geboorte kracht bij te zetten.

In Australië is nu al een gebouw in de Taronga Park Zoo in Sydney naar de nieuwe prins vernoemd. In de Caraïben bracht de bemanning van de HMS Lancaster dan weer hulde aan de boreling door op het dek de letters van het woord "boy" te vormen.