Maatregelen Smet kunnen huisartsen niet bekoren

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is niet te spreken over de plannen van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) om het zogenoemde "luxeverzuim" op het einde van het schooljaar aan te pakken door een verplicht ziekteattest in te voeren.

Om een afwezigheid op school te kunnen verantwoorden, volstaat op dit moment een "dixit-attest". Dat is een attest van een arts waarop staat de de patiënt zelf verklaart ziek te zijn. Zelf hoeft de arts in kwestie daarmee niet akkoord te gaan.

Minister Smet wil misbruik van dit systeem tegengaan. Daarom wil hij vanaf volgend jaar een volwaardig ziekteattest verplicht maken. Op die manier wil hij vermijden dat ouders hun kroost voor het einde van het schooljaar meenemen op vakantie.

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is hierover niet te spreken. "Wij voelen ons niet geroepen om ouders die het bijvoorbeeld minder breed hebben de kans te ontzeggen om vroeger en goedkoper op reis te vertrekken", zegt woordvoerder Rufij Baeke. "Uit eigen ervaring met onze kinderen weten we dat de laatste dagen van het schooljaar toch niks meer gebeurt op school."

Het Syndicaat wil het dixit-attest eigenlijk afschaffen omdat het de maatschappij te veel geld zou kosten. "Vooraleer we zo'n attest verstrekken, doen we heel wat onderzoek. Dat dient vaak nergens toe en leidt tot onterechte uitgaven voor de ziekteverzekering."

Volgens het Syndicaat verschuift minister Smet het probleem van het luxeverzuim al te makkelijk naar de artsen door. Het zit hen ook hoog dat de minister niet met het Syndicaat heeft overlegd vooraleer de maatregel voor te stellen.