Marten Toonderprijs wordt na drie edities opgedoekt

De Marten Toonderprijs is opgedoekt. De onderscheiding voor striptekenaars werd slechts drie keer uitgereikt. De prijs van 25.000 euro is de dupe geworden van bezuinigingen in Nederland.

De Marten Toonderprijs werd in 2010 voor het eerst uitgereikt. De prijs werd in het leven geroepen vijf jaar na het overlijden van de bekende Nederlandse stripauteur Marten Toonder (1912-2005). Toonder is bekend van onder meer Olivier B. Bommel en Tom Poes.

"De Marten Toonderprijs was in feite een officieuze staatsprijs. Het is niet onbegrijpelijk in deze tijd, maar de manier waarop het gegaan is, is jammer", meldt de woordvoerder van het stripinformatieblad Stripschrift.

De Marten Toonderprijs was een oeuvreprijs voor stripmakers. De Nederlandse striptekenaars Jan Kruis, Peter Pontiac en Joost Swarte hebben de onderscheiding de voorbije jaren ontvangen.