Myanmar laat nog eens 70 politieke gevangen vrij

In Myanmar heeft president Thein Sein vandaag besloten ongeveer 70 politieke gevangenen vrij te laten. De beslissing komt een week na de belofte van de Myanmarese president om alle politieke gevangenen vrij te laten tegen het einde van dit jaar. Thein Sein zelf tekende het bevel tot amnestie, aldus zijn raadgever.
AP2013
President Thein Sein heeft het decreet over de vrijlating zelf ondertekend.

Onder de gevangenen die amnestie krijgen, heeft een dertigtal banden met rebellen van de etnische Kachin-minderheid, met wie de regering probeert een bestand te vinden.

Sinds het formele einde van de militaire junta in maart 2011, heeft het regime in verschillende golven honderden opposanten, monniken, journalisten en advocaten vrijgelaten. De schattingen over het aantal gewetensgevangenen die nog vastzitten, verschillen naargelang van de bron. Volgens de parlementaire oppositie gaat het om een honderdtal gevangenen, volgens de vereniging voor bijstand aan politieke gevangenen AAPP gaat het om meer dan 150 mensen.

De militaire junta in Myanmar heeft steeds het bestaan van politieke gevangenen ontkend. In november vorig jaar kondigde president Thein Sein echter de oprichting van een comité aan dat hen moet aanduiden binnen de gevangenisbevolking.

Een week geleden, tijdens een bezoek aan Londen, beloofde de president de vrijlating van alle politieke gevangenen tegen het einde van het jaar.

Myanmar is meer dan 40 jaar bestuurd door een militaire junta. Na een golf van protest in 2007, die eerst bloedig onderdrukt werd, gaven de militairen begin 2011 formeel de macht uit handen. Er trad een nieuwe grondwet in werking, er werd een parlement verkozen en een president.

De militairen hebben echter nog steeds veel invloed, want veel parlementsleden en ook president Thein Sein zijn militairen die voor de verkiezingen ontslag hebben genomen om plaats te kunnen nemen in de nieuwe democratische structuren.