Nog andere tijdbommen voor Dexia?

Niet iedereen is gesust door de geruststellende taal van Karel De Boeck, CEO van Dexia, inzake de gevolgen van het bankroet van Detroit. Ook andere overheden in de VS en andere landen hebben geld geleend bij Dexia.
2013 Getty Images

In het geheel van de problemen bij Dexia, is het niet nodig om over elke 100 of 110 miljoen euro te communiceren, liet CEO Karel De Boeck zich vandaag ontvallen. Dat is net het bedrag dat Dexia volgens de eigen cijfers riskeert in te schieten bij een mogelijk faillissement van de Amerikaanse stad Detroit.

In Terzake geeft Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van het magazine Trends, toe dat dat klopt. Alleen is hij er niet zeker van dat de gevolgen van Detroit voor Dexia beperkt zullen blijven tot die 110 miljoen euro. Zo heeft hij vragen bij de kwaliteit van de herverzekeraars waarbij Dexia voor het "veilige deel van het bedrag bij Detroit" heeft ingedekt.

Van Overtveldt (links) heeft ook goed geluisterd naar de gouverneur van de staat Michigan, waar Detroit ligt. Die had eerder gesteld dat de staat slechts in beperkte mate zou opdraaien voor de put in Detroit en dat enkel voor sociale uitkeringen en pensioenen, niet voor de schulden bij de banken en andere schuldeisers.

Anders gezegd: Dexia moet niet rekenen dat Michigan een deel van de schulden van Detroit gaat terugbetalen en de federale overheid in Washington lijkt ook niet erg gretig.

En er zijn nog andere mogelijke problemen naast die van Detroit. Zo hebben ook andere lokale overheden en steden in de VS financiële problemen. In totaal heeft Dexia daar voor ongeveer 31,5 miljard euro kredieten uitstaan.

Daarnaast heeft Dexia ook veel geleend aan overheden in Italië (32 miljard euro), Frankrijk (31 miljard euro) en Spanje (22 miljard euro). Het is niet uitgesloten dat een aantal van die steden en gemeenten ook niet kunnen terugbetalen en dat zou dan erg vervelend zijn voor Dexia, maar vooral ook voor de Belgische en Franse belastingbetalers die de hoofdaandeelhouders van de "bad bank" zijn of er grote waarborgen aan gegeven hebben. De donkere schaduw van Dexia blijft dus voorlopig nog altijd boven de begroting hangen.