Ontbijt overslaan is slecht voor het hart

Alle dagen ontbijten blijkt het risico op hartziekten gevoelig te verminderen, zo blijkt uit een grootschalige studie. Mensen die regelmatig het ontbijt overslaan, lopen 27 procent meer kans om te sterven aan een hartaandoening of op een hartaanval.

In de studie onderzochten de geleerden vragenlijsten over de eetgewoonten van 26.903 mannen tussen 45 en 82, over een periode van 16 jaar. In die periode kregen 1.572 mannen voor de eerste keer te maken met een aandoening van het hart.

De onderzoekers ontdekten dat wie het ontbijt oversloeg, 27 procent meer kans had op een hartaanval of om te sterven aan een andere hartziekte. Dat was zelfs het geval nadat men de cijfers gecorrigeerd had voor andere risicofactoren als roken, een sedentaire levensstijl, dieet, alcohol en body mass index.

"Dat komt omdat het ontbijt overslaan kan leiden tot een of meer risicofactoren, waaronder zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden en suikerziekte, wat op zijn beurt op termijn kan leiden tot een hartaanval", zei een van de onderzoekers, Leah Cahill van de Harvard School of Public Health.

Er bleek ook een link te zijn tussen de timing van het eten en hartziekten. Zo is het blijkbaar het beste om binnen het uur na het ontwaken te ontbijten, en mensen die net voor het slapen gaan nog eten, hebben 55 procent meer kans op hartaandoeningen. 

Victoria Taylor, een diëtiste van de British Heart Foundation, zei aan de BBC: "Deze onderzoekers hebben alleen mannen ouder dan 45 bekeken, en er is meer research nodig om te bevestigen dat het ontbijt dezelfde impact heeft op de gezondheid van andere groepen van mensen. Wat we wel weten, is dat een gezond en vullend ontbijt het "koekje in het midden van de ochtend" minder aanlokkelijk maakt, en dat het je de gelegenheid geeft om meer verscheidenheid in je dieet te brengen."

Yuri Arcurs