Regisseur Spike Lee zamelt dan maar zelf geld in

De Amerikaanse regisseur Spike Lee (56) zamelt via het internet geld in om zijn nieuwste project te sponsoren. Volgens Lee is het huidige filmklimaat voor onafhankelijke filmmakers moeilijk en "is de enige manier om je films op het scherm te krijgen, geld op tafel leggen".

Spike Lee hoorde van de fondswervende site Kickstarter van een van zijn studenten. Zo haalden Zach Braff voor zijn "Garden state"-sequel en Rob Thomas voor "Veronica Mars" geld op. Lee beoogt bijna 1 miljoen euro op te halen.

De regisseur van "Do the right thing" en "Malcolm X" omschrijft zijn nieuwste project als iets over een "verslaving aan bloed". In een videoboodschap op Kickstarter hekelt hij het huidige filmklimaat voor onafhankelijke filmmakers. "Superhelden, stripverhalen, speciale 3D-effecten, onze planeet 9 keer opblazen, en vliegen en intussen transformeren....Voor mij lijkt het alsof er nog enkel zulke films worden gemaakt."

Wie 7.500 euro stort, belooft hij mee te nemen naar een basketbalmatch van de New York Knicks. In het najaar komt Lee nog met zijn remake van de Zuid-Koreaanse thriller "Oldboy" naar de bioscoopzalen.