U staat op een foto, genomen van nabij Saturnus

De NASA heeft de foto's vrijgegeven die de ruimtesonde Cassini-Huyghens gemaakt heeft van de aarde. De foto is genomen van tussen de ringen van Saturnus. Ook u staat op het kiekje, de NASA had iedereen opgeroepen om te zwaaien.
Voor alle duidelijkheid: de aarde is die stip rechtsonder.

De beelden zijn vrijdag genomen door de ruimtesonde en NASA heeft nu een eerste reeks foto's vrijgegeven. Het is voor het eerst dat de aarde gefotografeerd is terwijl mensen op aarde op voorhand weet hadden van het fotomoment. De NASA had namelijk iedereen opgeroepen om te zwaaien naar Saturnus. Helaas is enkel het Amerikaanse continent op het moment van de foto "zichtbaar".

Voor de foto heeft de ruimtesonde een kleurencamera met hoge resolutie gebruikt. De vorige keren kon dat niet omdat het zonlicht de gevoelige lens kon beschadigen. Nu zijn de kiekjes echter vanuit de schaduw gemaakt.

Carolyn Porco, die het camerateam van Cassini-Huyghens leidt, heeft het over een "interplanetaire kosmische fotosessie". "Ik ben overdonderd dat mensen over de hele wereld tijd namen om naar buiten te gaan en de interplanetaire groet tussen robot en fotograaf te vieren."

Saturnus staat zo'n 1,5 miljard kilometer van de aarde af. Met de fotoreeks probeert de NASA ook meer inzicht te krijgen in de ringen van Saturnus.