"Geen ideologische kenmerken in omgeving Tomorrowland"

De gemeentes Rumst en Boom verbieden op en rond het dancefestival Tomorrowland alle uiterlijke kenmerken met een politieke of ideologische boodschap. Dat melden De Morgen en De Standaard. De maatregel viseert vooral extremistische groeperingen. Tomorrowland vindt dit weekend plaats op het provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom.

De maatregel bestaat al enkele jaren en houdt in dat onder meer hoofddoeken en nationale vlaggen in principe verboden zijn. De regel kwam er na een grote vechtpartij tussen voetbalhooligans in 2010. Het verbod is nu voor het derde jaar op rij van kracht en heeft nog nooit tot processen-verbaal geleid.

In de tekst staat dat er een verbod wordt opgelegd voor 3 categorieën: personen die kenmerken dragen die wijzen op een ideologische of politieke overtuiging, personen die zich in groepsverband op een bedreigende manier gedragen en mensen met een stadionverbod.

"We willen enkel mensen met minder goede bedoelingen weren", benadrukt Jeroen Baert (N-VA), burgemeester van Boom. "Je moet een onderscheid maken tussen de letter van de tekst en de bedoeling ervan", zegt ook Wendy Weckhuysen (CD&V), burgemeester van Rumst. "De politie heeft ons in 2010 de tekst aangeleverd, met de vraag dit besluit uit te vaardigen om een gemakkelijkere basis te hebben om op te treden tegen bepaalde groepen. Het is helemaal niet de bedoeling om mensen met goede bedoelingen te gaan verbaliseren. Amokmakers willen we wel kunnen weren."

De organisatie van Tomorrowland was tot nu blijkbaar niet op de hoogte van het reglement. "Die nationale vlaggen, dat moet", reageert woordvoerster Debby Wilmsen in De Morgen. Het dancefestival lokt immers veel feestvierders uit het buitenland. Het festival heeft ook een eigen kledingbeleid. "We weren alle racistische of seksistische slogans. Maar we hebben daar nog nooit problemen mee gehad. We houden ons dan ook aan ons eigen reglement."

Tomorrowland start vrijdag en duurt tot zondag. Het festival is volledig uitverkocht. De buurtbewoners kregen gisteren al de kans om het terrein te bezoeken.