Geen Belgen onder slachtoffers treinramp

Bij het treinongeluk in het noordwesten van Spanje gisteravond zijn tientallen doden gevallen. Volgens de meest recente cijfers zijn 80 mensen om het leven gekomen. Meer dan 140 anderen raakten gewond. Het ongeluk vond plaats in de buurt van Santiago de Compostela, de hoofdstad van de noordwestelijke regio Galicië en internationaal vooral bekend als pelgrimsoord. Volgens Buitenlandse Zaken zaten er geen Belgen op de verongelukte trein.

De Belgische ambassade in Spanje heeft contact gehad met de autoriteiten en hulpdiensten en niets wijst erop dat er landgenoten bij de ramp betrokken waren.
 

De Alvia-hogesnelheidstrein was op weg van Madrid naar Ferrol toen hij om 20.42 uur ontspoorde in de buurt van het station van Santiago de Compostela. Alle wagons gingen uit de sporen. 1 wagon is zelfs over een afsluiting van 5 meter hoog gekatapulteerd en merkwaardig genoeg op zijn wielen terechtgekomen.

Eerst was sprake van 35 doden, maar in de loop van de nacht en vandaag is het dodental voortdurend opgelopen. Intussen zijn er officieel al 80 doden en 140 gewonden.  Enkele gewonden zijn er erg aan toe.

Over de oorzaak bestond eerst onduidelijkheid, omdat buurtbewoners naar eigen zeggen explosies hadden gehoord voor het ongeluk gebeurde. Maar intussen staat vast dat de ramp veroorzaakt is door overdreven snelheid. De treinbestuurder zou hebben toegegeven dat hij 190 kilometer per uur reed, terwijl de snelheidslimiet op die plek op 80 kilometer per uur ligt. Door die hoge snelheid ontspoorde de trein in een scherpe bocht (bekijk de beelden van de crash bovenaan in dit bericht).

Alles samen waren 218 passagiers en 4 personeelsleden van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe aan boord.

Festiviteiten Compostela afgelast

Het treinongeluk is gebeurd aan de vooravond van het Feest van Sint-Jacob, de patroonheilige van Galicië. Dat is een traditioneel volksfeest in de regio. Alle geplande ceremonieën in Santiago de Compostela zijn afgelast.

In de buurt van de stad zijn mensen massaal ingegaan op de vraag om bloed te geven. Wegens het grote aantal gewonden is de nood daaraan immers groot.

Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niks bekend. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft wel al laten weten dat zich geen Belgen onder de slachtoffers bevinden.