Minstens 95 doden bij etnisch geweld in Guinée

In het West-Afrikaanse land Guinée zijn bij etnisch geweld in het zuidoosten van het land minsten 95 doden gevallen. Dat heeft een woordvoerder van de Guinese regering bekendgemaakt. Het gewelddadige treffen tussen leden van de Guerzé- en de Konianké-stam heeft een drietal dagen geduurd.

Aanleiding voor de gevechten was een voorval in Nzérékore waarbij leden van de Guerzé-stam een man van de Konianka-stam doodden omdat hij benzine zou hebben gestolen. In de strijd zouden mensen onthoofd zijn met machetes.

Nzérékore ligt in het uiterste zuidoosten van Guinée, niet ver van de grens met Liberia en Ivoorkust, twee landen waar het de afgelopen jaren erg onrustig is geweest of waar zelfs een ware burgeroorlog heft gewoed.

De Guinese overheid schrijft het etnisch geweld mede toe aan de instroom van wapens vanuit Ivoorkust en LIberia en het feit dat in de streek twee rebellengroepen actief zijn die voormalig juntaleider Moussa Dadis Camara steunen. Camara is geboren in de buurt van Nzérékore.

In september zijn er parlementsverkiezingen in Guinée.