Misviering op strand Copacabana trapt jongerendagen op gang

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro hebben ruim een half miljoen katholieke jongeren de Wereldjongerendagen ingeluid met een mis op het wereldberoemde strand van Copacabana. Paus Franciscus was niet aanwezig. Hij hield het rustig, na zijn eerste tumultueuze dag in Rio.
LUCA ZENNARO ANSA/POOL

Het strand van Copacabana dat doorgaans bevolkt wordt door schaars geklede zonnekloppers, ontving gisteren een publiek van een heel andere orde. Vele duizenden katholieke jongeren trotseerden de kille motregen en zwaaiden met vlaggen en zongen religieuze liedjes in afwachting van de start van de avondmis. Muzikanten en dansers moesten hen wat afleiden van de kou en de regen. De mis zelf was te volgen op grote schermen.

De paus zelf was niet aanwezig. Hij kwam wat op krachten van de lange vlucht in een residentie van de kerk. Het bezoek aan Brazilië, het eerste buitenlandse sinds zijn aantreden eind maart, zal vijf dagen duren en het programma is pittig. De kerkvorst moet een tiental evenementen bijwonen, waaronder twee eucharistievieringen op het strand van Copacabana.

Straks vliegt Franciscus naar Aparecida, op 260 kilometer van Rio, waar hij het schrijn van de Madonna van Aparecida, de patroonheilige van Brazilië, zal bezoeken. Vanmiddag keert hij al terug naar Rio om er een ziekenhuis van de Franciscanen te bezoeken en te praten met drugsverslaafde jongeren. De rit van de luchthaven naar het centrum zal gebeuren in een gesloten wagen, in plaats van de oorspronkelijk geplande open wagen. Het Vaticaan ontkent dat die wijziging uit veiligheidsoverwegingen genomen is.

De 76-jarige Franciscus kreeg maandag bij zijn aankomst in Rio een overweldigend onthaal. De paus, die er bewust voor koos om rondgereden te worden in een bescheiden volumewagen, raakte ook vast in het verkeer. De chaos die toen ontstond, wil de Braziliaanse overheid liever niet nog een tweede keer meemaken. De veiligheidsdiensten zaten gisteren in extremis bijeen over het probleem.

Eigenlijk was het de bedoeling dat paus Benedictus de Wereldjongerendagen zou bijwonen. Toen Franciscus in maart tot paus verkozen werd, liet hij meteen een bezoek aan het Franciscanenziekenhuis en een sloppenwijk in het programma opnemen.