Negen vluchtelingen dood na schipbreuk voor Javaanse kust

Voor de zuidelijke kust van Indonesië zijn 9 bootvluchtelingen omgekomen toen hun boot zonk. 189 andere opvarenden konden worden gered. Er zouden nog heel wat vermisten zijn. De boot was vermoedelijk op weg naar de Christmas eilanden in de Indische Oceaan, die deel uitmaken van Australië.

De boot met de vluchtelingen sloeg gisteren lek en kapseisde nadat hij op een rif was gevaren voor de kust van Sukapura, zo'n 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Jakarta.

Volgens de laatste berichten zijn daarbij zeker 9 mensen omgekomen, onder wie 5 kinderen. 189 mensen konden worden gered. Er zouden ook nog heel wat vermisten zijn, maar hoeveel is niet duidelijk want niemand weet exact hoeveel mensen aan boord van de boot waren. Officieel waren er 204 vluchtelingen aan boord, maar volgens een woordvoerder van de plaatselijke politie zouden er zeker 250 mensen aan boord zijn geweest, terwijl de boot maar gebouwd was voor 150 passagiers.

Er is ook nog veel onduidelijkheid over de nationaliteit van de slachtoffers. Volgens sommige berichten zou het gaan om Iraniërs, Irakezen, Bengalezen en Sri Lankanen. De overlevenden zijn tijdelijk ondergebracht in een tijdelijk opvangcentrum op Java. Ze zouden het goed stellen.

De vluchtelingenproblematiek en mensensmokkel beheersen de Australische politiek al een hele tijd. Op enkele weken van de verkiezingen is het onderwerp opnieuw brandend actueel. Vijf dagen geleden sloot Australië nog een akkoord met het nabijgelegen Papoea-Nieuw-Guinea. Alle vluchtelingenboten worden voortaan naar daar omgeleid om de asielaanvragen daar te behandelen. Canberra hoopt zo de stroom vluchtelingen te kunnen stelpen. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de maatregel.

Sinds 2001 zijn al meer dan 1.000 mensen omgekomen terwijl ze de gevaarlijke oversteek naar Australië waagden. In de meeste gevallen gebeurt dat in gammele boten die helemaal niet bestand zijn tegen zo'n overtocht. Ruim 15.000 asielzoekers slaagden er wel in om Australië te bereiken.