Nieuw proces rond moord op Politkovskaja begonnen

Voor een rechtbank in Moskou is vandaag een nieuwe openbare rechtszitting begonnen tegen de vijf verdachten van de moord op de kritische Russische journaliste Anna Politkovskaja. In de beklaagdenbank zitten de vermoedelijke moordenaar, de organisator van het misdrijf en drie medeplichtigen.

De beschuldigden zijn afkomstig uit de Russische opstandige republiek Tsjetsjenië in de noordelijke Kaukasus. Daar had de journaliste van de onafhankelijke krant Novaya Gazeta ook over de zware schendingen van de mensenrechten bericht. "De opdrachtgever voor de moord is nog steeds niet bekend", hekelt hoofdredacteur Dmitri Moeratov.

De als medeklagers optredende kinderen van Politkovskaja, Vera en Ilja, bleven bij het begin van het proces demonstratief weg. In een schriftelijke verklaring laakten ze het feit dat de rechtbank de jury zonder hun aanwezigheid heeft samengesteld. Ze hadden ook gevraagd het proces pas te beginnen na de terugkeer van hun advocaten op 29 juli. Daar werd geen gehoor aan gegeven.

Anna Politkovskaja: kritisch voor het Kremlin

De met internationale onderscheidingen gelauwerde Anna Politkovskaja was een van de meest kritische tegenstandsters van president Vladimir Poetin. Ze werd op 7 oktober 2006, tevens de verjaardag van Russisch president Vladimir Poetin, voor haar woning in Moskou doodgeschoten. De moord zorgde wereldwijd voor verontwaardiging.

Een eerste proces in de moordzaak eindigde in 2009 voor de beklaagden op een vrijspraak bij gebrek aan bewijzen. De hoogste gerechtelijke instantie in Rusland had het vonnis deels nietig verklaard en een nieuw rechtsgeding bevolen. Dat proces is vandaag van start gegaan.