Nieuwe test kan vruchtwaterpunctie vervangen

De genetische labo's van onze ziekenhuizen zijn klaar om van start te gaan met een baanbrekende bloedtest. Die test kan een vruchtwaterpunctie vermijden voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het syndroom van Down. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.
FRANCIS LEROY, BIOCOSMOS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Momenteel ondergaan vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het downsyndroom een vruchtwaterpunctie. Zo'n punctie is echter niet zonder gevaar: "bij een op de honderd tot een op de tweehonderd vrouwen lokt de ingreep een miskraam uit", vertelt Johan Van Wiemeersch, van de Belgische gynaecologen.

De nieuwe NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test), die enkel een buisje bloed van de moeder vereist, is daarom veiliger. "De test gaat erfelijk materiaal van de foetus opsporen in het bloed van de moeder", zegt Van Wiemeersch.

Alle zwangere vrouwen of enkel risicogroepen?

"In ons land ondergaan elk jaar ruim 8.000 vrouwen een punctie", zegt Eric Legius, diensthoofd menselijke erfelijkheid aan het UZ Leuven. "Driekwart van hen doet dat omwille van een verhoogd risico op Down. Zij zouden dus perfect eerst voor de bloedtest kunnen kiezen. Pas als die een afwijking vaststelt is een punctie nodig."

"De techniek was lange tijd onvoldoende betrouwbaar", aldus gynaecologe Marleen Temmerman. "Maar nu de obstakels van de baan zijn, is dit een grote vooruitgang. Blijft enkel nog de vraag: is dit voor alle zwangere vrouwen weggelegd of reserveren we dit enkel voor de risicogroepen?"

Sinds begin dit jaar kunnen vrouwen voor een bloedprik al terecht in privélabo's in Antwerpen en Brussel en tellen daar 600 tot 750 euro voor neer. "Het succes van de bloedtest zal afhangen van de prijs en de terugbetaling", aldus Legius. "Welke vrouwen krijgen een vergoeding van de ziekteverzekering welke niet? Over die vraag moeten we overleggen met de ziekteverzekering."