Oproerpolitie bevrijdt politici in Bulgarije

In Bulgarije heeft de oproerpolitie ministers en parlementsleden ontzet uit het parlementsgebouw dat omsingeld was door demonstranten. Het protest in de EU-lidstaat houdt al meer dan een maand aan.

Al 40 dagen komen elke dag mensen op straat om hun ongenoegen te uiten over de regering. Ze eisen dat die opstapt. Directe aanleiding voor het protest is de benoeming van een mediamagnaat tot veiligheidschef. Volgens demonstranten, vooral jonge Bulgaren, is dat het bewijs dat de regering te nauw verstrengeld is met het bedrijfsleven.

Het protest blijft meestal geweldloos, maar gisteren hadden honderden demonstranten het parlementsgebouw omsingeld. In het gebouw waren ministers en parlementsleden aanwezig. De oproerpolitie probeerde hen uit het gebouw te ontzetten, maar dat mislukte aanvankelijk. De betogers wierpen een barricade op en gooiden met flessen en stenen. Bij een tweede poging slaagden de ordediensten er wel in de bus met politici door de woedende menigte te loodsen.

De betogers zeggen dat ze doorgaan met het protest tot de regering opstapt. In Bulgarije is een coalitie aan de macht van socialisten en vertegenwoordigers van de Turkse minderheid in het land.