Sneeuwwitje ruilt sprookjeswereld voor onderwereld

Disneyfiguren als Assepoester en Sneeuwwitje hebben een uitstekende reputatie voor jong en oud. Maar een straatkunstenaar uit Stockholm brengt daar nu verandering in. De man, die zich alleen "Herr Nilsson" laat noemen, wil met zijn opmerkelijke creaties ons stereotiep gedrag aan de kaak stellen.

Op de Zweedse versie van de website The Local zegt de straatkunstenaar dat hij anderhalf jaar geleden begonnen is met zijn allereerste muurschilderingen. Pas sinds enkele weken richt hij zijn vizier op de sprookjesfiguren van Disney. "Vroeger maakte ik werken die in galerijen hingen, maar ik had steeds het gevoel dat er iets niet klopte. Mijn werken komen het best tot hun recht als ze in interactie gaan met mensen in een natuurlijke omgeving, niet in een tentoonstelling", aldus de anonieme Zweed.

Maar waarom transfereert hij Sneeuwwitje van haar sprookjeswereld naar de onderwereld? "Ik heb zelf jonge kinderen en het valt mij op dat speelgoedfiguren en sprookjesfiguren heel voorspelbaar zijn. Ze zijn vaak zo onschuldig en doodeerlijk. Mocht ik in hun schoenen staan, dan zou ik na enkele dagen willen revolteren. En dat is wat ik in mijn wereld dan ook doe met mijn werken."

Herr Nilsson, genoemd naar het aapje uit "Pipi Langkous", moet volgens de strenge wetten in Stockholm zijn muurschilderingen na 24 uur verwijderen. Hij heeft er al aan gedacht om zijn werkterrein te verruimen, maar om praktische redenen blijft hij vooralsnog zijn ding doen in de hoofdstad.

"Ik woon hier tenslotte", zegt de jonge vader, die niet begrijpt waarom de lokale overheid zo streng is voor mensen zoals hij. "Ik zie geen verschil tussen mijn werk en grote bedrijven die in de stad hun boodschap verspreiden op enorme borden. Akkoord, zij betalen daar wel voor, maar zo geef je alleen aan rijke mensen de kans op vrije meningsuiting."

lees ook