Snowden mag luchthaven verlaten, maar blijft nog

De Amerikaanse "klokkenluider" Edward Snowden blijft voorlopig nog in de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. Volgens zijn advocaat is zijn asielstatus nog niet helemaal uitgeklaard. Eerder vandaag waren er berichten dat Snowden de luchthaven mocht verlaten en tijdelijk asiel kreeg in Rusland.
AP2013

Volgens Russische persbureaus heeft zijn advocaat hem de officiële documenten overhandigd om de transitzone op de luchthaven van Sjeremetjevo. Maar de advocaat ontkent dat en zegt dat de immigratiediensten nog altijd bezig zijn met de asielaanvraag van Snowden. Volgens zijn advocaat wil Snowden inderdaad "voorlopig" in Rusland blijven.

Snowden zit sinds 23 juni vast in de transitzone in Moskou. Hij kwam toen aan met een vlucht vanuit Hongkong, waar hij eerder was ondergedoken nadat hij gegevens over internet- en telefoonspionage door de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency) gelekt had. 

De Amerikaan wou en kreeg asiel in Venezuela en Ecuador, landen die vijandig staan tegenover de Verenigde Staten, maar kon niet vertrekken omdat de VS zijn paspoort ongeldig had verklaard. De VS wil dat Rusland Snowden uitlevert en wil hem berechten wegens verraad en het openbaar maken van geheime gegevens.

De affaire heeft de relaties tussen de VS en Rusland verzuurd, al willen beide regeringen de kwestie nu ook niet op de spits drijven. De Russische president Vladimir Poetin heeft Snowden nu een tijdelijk asiel aangeboden, maar in ruil moet hij dan wel stoppen met het lekken van gegevens over de geheime diensten in de VS, tenminste in het openbaar.