Stafchef roept Egyptenaren op tot massaal protest

In Egypte heeft sterke man generaal Abdel Fattah al-Sissi opgeroepen om vrijdag massaal te betogen. Op die manier wil hij voor het leger "een mandaat krijgen om geweld en terrorisme aan te pakken".
AP2013

Generaal al-Sissi deed de opmerkelijke oproep tijdens een toespraak aan de militaire academie die op de televisie werd uitgezonden. Hij vraagt de Egyptenaren om vrijdag massaal te betogen om "mijzelf, het leger en de politie een mandaat te geven om geweld en terreur hard aan te pakken".

Indirect verwijst de generaal naar de chaos die Egypte al wekenlang in zijn greep houdt. Na wekenlange massale betogingen van de seculiere oppositie tegen de moslimpresident Mohammed al-Mursi, had het leger de president op 3 juli de laan uitgestuurd.

Sindsdien zijn de aanhangers van Mursi, de Moslim Broederschap, dan weer massaal op straat gekomen en raken die geregeld slaags met seculiere betogers en de ordediensten. Tal van kopstukken van de broederschap zijn opgepakt en ook Mursi wordt op een onbekende plaats vastgehouden door de militairen. 

Tegelijk wil de legerstaf ook allerlei gewapende milities aanpakken die al meer dan een jaar lang het Sinaï-schiereiland onveilig maken met aanslagen. Het gaat vaak om islamitische extremisten en ex-president Mursi wou een harde confrontatie vermijden. Generaal al-Sissi laat er geen twijfel over bestaan dat hij korte metten wil maken met die herrie in Sinaï. 

Intussen werken een aantal experts aan een nieuwe grondwet die de door Mursi ingevoerde constitutie moet vervangen. Eind dit jaar zou daarover een referendum worden gehouden en begin volgend jaar zouden er dan nieuwe verkiezingen komen voor een parlement en een president.

Intussen is wel duidelijk wie in Egypte voorlopig de lakens uitdeelt. Dat is niet zozeer interim-president Adly Mansour dan wel stafchef al-Sissi. 

Intussen hebben ook de Moslimbroeders hun aanhangers opgeroepen om vrijdag massaal op straat te komen. De kans op rellen wordt wel erg groot.

AP2013

Staat binnen de staat

Het leger is al decennia de machtigste instelling van Egypte en bepaalt het reilen en zeilen van het land. Na een staatsgreep in 1952 waren alle Egyptische presidenten militairen: Naguib, Nasser, Sadat en Moebarak.

Twee jaar geleden was het ook het leger onder toenmalig stafchef Mohammed al-Tantawi die tijdens het volksprotest Moebarak tot aftreden dwong. Onder druk van het protest moest het leger daarna de macht overdragen aan een verkozen parlement dat gedomineerd werd door de moslimpartijen. 

De moslimbroeder president Mohammed al-Musri zuiverde daarna de legertop uit, maar toen in juni massaal protest van de seculiere oppositie Mursi onder druk zette, koos het leger onder de nieuwe stafchef al-Sissi de kant van het protest en zette het Mursi af.