Voorzichtig teken van herstel voor eurozone

De inkoopmanagersindex (PMI) steeg in juli meer dan verwacht tot 50,4 punten. Een waarde hoger dan 50 wijst op een groeiende economie. Het is de hoogste score in 18 maanden.

De inkoopmanagersindex is een belangrijke economische graadmeter van de Londense onderzoeksgroep Markit. Iedere maand worden 5.000 bedrijven over de hele eurozone bevraagd. In juni stond de gecombineerde index van industrie en diensten op 48,7, deze maand is ze geklommen naar 50,4. Dat is zelfs beter dan het meest optimistische scenario dat Reuters voorop had geschoven. Het is eveneens het beste resultaat sinds januari 2012.

"De beter dan verwachte PMI ondersteunt het idee dat de economie van de eurozone als een geheel de recessie achter zich zal laten", zegt Martin van Vliet, economist bij het Nederlandse ING. "Maar de recente terugval in de Chinese industriële PMI is toch een signaal dat een sterk herstel van de Europese export nog onwaarschijnlijk is". Dat signaal bevestigt ook Chris Williamson, hoofdeconomist van MarkIt. "Het cijfer lijkt aan te geven dat de recessie in de eurozone in het derde kwartaal voorbij zal zijn", zegt hij.

Tussen de verschillende landen van de eurozone zijn er wel grote verschillen. Zo klom de PMI-index tot 52,8, wat een grotere groei betekent, en daalde de index van Frankrijk tot 48,8, wat dan weer wijst op een krimpende economie.

De "Purchasing Managers Index" is een belangrijke indicator om het gemoed in de eurozone te peilen. Onder meer de Europese Centrale bank houdt er rekening mee bij het uitstippelen van haar rentebeleid. In de bevraging wordt gepeild naar productie, nieuwe orders, exportorders, ingekocht materiaal, inkoopprijs, werkgelegenheid, levertijden, voorraad ingekocht materiaal en voorraad gereed product.