"Houses with small windows" naar Filmfestival Venetië

"Houses with small windows", de korte film van de Vlaams-Koerdische regisseur Bülent Öztürk, is geselecteerd voor de officiële competitie van het Filmfestival van Venetië. De film gaat er in wereldpremière als onderdeel van de Orizzonti-kortfilmsectie, een programma dat volgens het Vlaams Audiovisueel Fonds selecteert "op basis van criteria als kwaliteit en originaliteit in woord en beeld".

"House with small windows" is het portret van een eremoord in de landelijke Koerdische streek in het zuidoosten van Turkije. Met dit verhaal kaart de regisseur een wijdverspreid fenomeen aan. Elk jaar sterven wereldwijd zo'n 5.000 vrouwen als gevolg van een eremoord.

Bülent Öztürk komt zelf uit het zuidoosten van Turkije en kwam in 1995 aan in België. In 2007 schreef hij zich in aan het RITS in Brussel.

Een rode loper vol sterren

De sciencefictionfilm "Gravity", met in de hoofdrollen George Clooney en Sandra Bullock (foto), mag de Mostra openen. In de thriller van Alfonso Cuarón zweven Clooney en Bullock in de ruimte rond nadat hun spaceshuttle op brokstukken was gebotst. "Gravity" maakt echter geen kans op de Gouden Leeuw, want hij is niet opgenomen in de officiële competitie.

Naast juryvoorzitter Bernardo Bertolucci zal ook de Amerikaanse regisseur William Friedkin - bekend van films als "The French connection" en "The exorcist" - een oeuvreprijs krijgen. Friedkin noemt de Mostra zijn "spirituele thuis" en neemt de prijs "met liefde" in ontvangst.

Naar aanleiding van het evenement worden opnieuw heel wat sterren op de Venetiaanse rode loper verwacht. Onder meer de Britten Stephen Frears en Terry Gilliam, de Israëliër Amos Gitai, de Fransman Philippe Garrel, de Algerijn Merzak Allouache en Japanner Hayao Miyazaki zullen hun opwachting maken.

2012 AP

Franco en Frears maken kans op Gouden Leeuw

Ook de langspeelfilms in de officiële competitie zijn vandaag bekendgemaakt. Deze films maken kans op de Gouden Leeuw.

  • "Es-stouh" - Merzak Allouache
  • "L'intrepido"- Gianni Amelio
  • "Miss violence" - Alexandros Avranas
  • "Tracks" - John Curran
  • "Via Castellana Bandiera" - Emma Dante
  • "Tom à la ferme" - Xavier Dolan
  • "Child of god" - James Franco
  • "Philomena" - Stephen Frears
  • "La jalousie" - Philippe Garrel
  • "The zero theorem" - Terry Gilliam

De 70e editie van het Filmfestival van Venetië loopt van 28 augustus tot 7 september.