"Pensioenleeftijd koppelen aan gezonde levensverwachting"

De wettelijke pensioenleeftijd moet worden gekoppeld aan de gezonde levensverwachting. Dat zeggen de Vlaams Parlementsleden Peter Van Rompuy en Robrecht Bothuyne van CD&V in De Morgen. Een voorstel daartoe willen ze in november aan hun partijgenoten voorleggen tijdens een vernieuwingscongres. Kamerlid Sonja Becq volgt haar partijgenoten echter niet.
BELGA/VAN ASSCHE
Robrecht Bothuyne

"We leven allemaal langer", zei Robrecht Bothuyne in "De ochtend" op Radio 1. "Het is niet onlogisch dat we langer gaan werken om de pensioenen en de gezondheidssector betaalbaar te houden."

Concreet willen Bothuyne en Van Rompuy de pensioenleeftijd aan de gezonde levensverwachting koppelen. "Op het einde van ieders leven is er een periode waarbij zorg nodig is. We mikken echter op de jaren waarin de mensen gezond blijven zodat ze nog een bijdrage kunnen leveren."

De Morgen schuift meteen de leeftijd van 70 jaar naar voren, maar Bothuyne wil zich niet op een cijfer laten vastpinnen. "Ons gaat het om het principe van pensioenleeftijd en gezonde levensverwachting aaneen te koppelen. In veel andere Europese landen is dat trouwens nu al het geval."

Bothuyne wil een uitzondering voor mensen met een zwaar beroep of die in zware sectoren werken overwegen. "Het is hoe dan ook niet de bedoeling mensen eeuwig te laten werken", zei hij.

Het voorstel van Bothuyne en Van Rompuy is al goedgekeurd op de CD&V-congressen van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Tijdens het algemene vernieuwingscongres in november willen ze het aan de rest van de partij voorleggen. Bedoeling is dat het nadien een officieel partijstandpunt wordt.

Volgens Bothuyne moet het wel de partijgrenzen overstijgen. "Ik roep de jongeren van andere partijen op eveneens over de problematiek van de pensioenen na te denken. Op die manier kunnen we een breed front vormen."

"Redeneren in termen van loopbaan rechtvaardiger"

Niet iedereen binnen CD&V is het echter eens met Van Rompuy en Bothuyne. "Redeneren in termen van loopbaan is rechtvaardiger dan in globale levensverwachting", reageert Kamerlid Sonja Becq, specialiste in sociale zaken en pensioenen, op haar Facebookpagina. 

De kloof in de levensverwachting tussen geschoolden en ongeschoolden neemt immers toe. "Met of zonder diploma maakt 7,5 jaar verschil uit", argumenteert ze. En wat met zware beroepen of aangepast werk? "Een grondig inhoudelijk debat is nodig, geen algemene clichés."

"We werken nog steeds gemiddeld maar 39 jaar in plaats van 45. Laat ons daar vooral aandacht voor hebben", zegt ze.

Meest gelezen