België moet organisator moord Cools 2.000 euro betalen

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft een morele schadevergoeding van ruim 2.000 euro toegekend aan Domenico - Mimo - Castellino, een van de veroordeelden in de zaak-Cools. Castellino kreeg destijds 20 jaar cel voor de moord, maar omdat de assisenjury destijds de uitspraak niet motiveerde, klopte hij aan bij het Europees Hof in Straatsburg.
archief

Castellino vervoerde in 1991 de twee Tunesische huurmoordenaars die Cools moesten ombrengen.

De uitspraak is een uitloper van het arrest-Taxquet. Richard Taxquet, de vroegere secretaris van PS-minister Alain Verbiest, kreeg in 1991 net als Castellino 20 jaar cel voor de moord op de socialistische politicus.

De jury oordeelde dat Taxquet de opdracht gaf tot de moord. Maar Taxquet bleef zijn onschuld staande houden en vond dat de jury ook onvoldoende had uitgelegd waarom ze hem schuldig achtte. Hij stapte naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en die veroordeelde de Belgische staat tot het betalen van een morele schadevergoeding van 4.000 euro.

Na het arrest-Taxquet werd de Belgische wetgeving aangepast. Sindsdien moet een assisenjury de uitspraak uitvoerig motiveren. Castellino stapte destijds in het kielzog van Taxquet naar Straatsburg. Maar voor zijn zaak daar behandeld werd, had ons land de wetgeving al aangepast. België vroeg het mensenrechtenhof om de zaak van de rol te halen, maar dat deed dat niet.

Castellino had 20.000 euro morele schadevergoeding gevraagd, maar krijgt uiteindelijk 2.000 euro. Daarnaast krijgt hij wel nog 4.312 euro voor de proceskosten. België kan wel nog in beroep gaan.