Bo Xilai formeel aangeklaagd wegens corruptie

In China is de uit de gratie gevallen politicus Bo Xilai formeel aangeklaagd wegens corruptie, omkoping en machtsmisbruik. Dat meldt het officiële persagentschap Xinhua. Vorig jaar was hij al uit de communistische partij gezet en verloor hij zijn onschendbaarheid. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij een straf van minstens 15 jaar.

Met de formele aanklacht gaat de saga rond de gevallen toppoliticus Bo Xilai een nieuwe fase in.

Ooit was hij de rijzende ster aan het firmament van de Chinese politiek als partijchef van Chongqing. Hij stond bekend als een populistische figuur die desalniettemin hard inzette op de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Bo Xilai behoorde ook tot een zogenoemde "nieuwe linkse strekking" binnen de communistische partij die de oude communistische waarden wilde doen herleven. Dat was niet naar de zin van meer hervormingsgezinde politici die hem graag van het politieke toneel zagen verdwijnen.

Moordzaak

Toevallig of niet begon de ster van Bo Xilai vorig jaar te tanen toen hij werd vernoemd in de zaak van de moord op een Britse zakenman. Ook zijn vrouw was daarbij betrokken. Zij werd vorig jaar tot een levenslange celstraf veroordeeld.

Nu is ook Bo Xilai zelf formeel aangeklaagd wegens corruptie, omkoping en machtsmisbruik. Hij zou zijn positie hebben misbruikt om voordelen voor anderen te verkrijgen en hij zou ook een grote som geld hebben aangenomen.

Naar alle verwachting zal zijn proces niet lang op zich laten wachten. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij een celstraf van minstens 15 jaar.