De hittegolf in ons land is een feit

De hittegolf in ons land is een feit. Dat heeft het KMI bevestigd aan Belga. "We hebben 5 dagen op rij temperaturen van meer dan 25 graden waarvan 3 dagen van meer dan 30 graden. Om 11 uur zaten we in Ukkel aan 24,9 graden. Maar we verwachten de komende uren temperaturen van 27 à 28 graden", legt KMI-voorspeller Tom Elegeert uit.

Sinds zondag 21 juli zakten de maximumtemperaturen niet onder de 25 graden. Er waren ook 3 dagen met meer dan 30 graden. Dat is voor het KMI het signaal om te spreken van een hittegolf.

Voor de komende dagen verwacht het KMI wel mogelijk stevige onweersbuien, maar de maxima blijven rond of boven de 25 graden schommelen. Vanaf zondag wordt het minder warm, zo'n 22 tot 26 graden. Halverwege volgende week gaat het kwik weer wat naar omhoog.

"Momenteel in waakzaamheidsfase"

Bij de FOD Volksgezondheid heeft men sowieso het federale hitte- en ozonplan achter de hand. Dat plan loopt van midden mei tot midden september. Bij de FOD krijgen ze voortdurend informatie over temperatuur en ozonwaarden via het KMI en de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu. De overheidsdienst gebruikt wel een lichtjes andere definitie voor een hittegolf dan het KMI. Zo spreekt Volksgezondheid van een hittegolf als de dagtemperatuur drie opeenvolgende dagen hoger is dan 30 graden en het 's nachts gemiddeld warmer is dan 18 graden.

In ieder geval is de informatie van het KMI voor Volksgezondheid belangrijk om bepaalde fases in te stellen en maatregelen te nemen. "Zo zijn we afgelopen weekend na een waarschuwing van het KMI overgegaan tot het informeren van de professionelen in de gezondheidssector: rusthuizen, spoeddiensten, enzovoort", legt woordvoerder Jan Eyckmans uit.

Momenteel is er sprake van de waakzaamheidsfase. "De temperaturen en ozonconcentraties worden opgevolgd. Bij warm weer krijgen bepaalde groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid het advies om bijvoorbeeld voldoende te drinken en uit de zon te blijven", luidt het.

Volgens woordvoerder Eyckmans zal er wellicht niet opnieuw overgegaan worden tot extra stappen. "Het is bovendien beginnen regenen, waardoor de ozonconcentraties zijn gedaald", aldus Eyckmans.